Hollandse-Hoogte

Oostendse vissers zien af door hoge brandstofprijzen: "We kunnen de prijzen niet doorrekenen aan de klant"

Ook vissers en visbedrijven uit Oostende zien af door de hoge brandstofprijzen. Hoe duurder de brandstof, hoe minder winst ze overhouden na de verkoop van de vis. En de prijzen van de vis laten stijgen, kan niet zomaar, want die hangen af van vraag en aanbod. Daardoor draaien heel wat schepen verlies. "Maar minder vissen is ook geen optie, want dan moeten we mensen ontslaan", zegt Marc Vieren van de rederscentrale in Oostende.

Ook voor vissers uit Oostende zijn de hoge brandstofprijzen een zware domper. In een vissersboot gaan al snel duizenden liters gasolie. En hogere kosten kunnen ze niet zomaar doorrekenen aan de consument. "We kunnen dat niet doen, want uiteindelijk speelt voor de prijs van vis altijd het spel van vraag en aanbod",  zegt Marc Vieren van de rederscentrale in Oostende.

Weinig opties

De vissers kunnen de winkelprijs alleen beïnvloeden door meer of minder vis aan te voeren. "Het is stilaan zelfs goedkoper om helemaal niet uit te varen", zegt Vieren. "Nu is echt vechten om te overleven. De enige hoop die we hebben, is dat de brandstofprijzen snel dalen."

"Natuurlijk is niet vissen ook geen optie", gaat Vieren verder. "Dan moet je mensen ontslaan, terwijl we hen niet mogen kwijtgeraken. Als ze een andere job vinden, zitten wij in de toekomst met een bemanningstekort. Daarom moeten we die mensen tevreden houden door toch te blijven varen."

Meest gelezen