Maarten Krikken (links) en Gunther D’hondt van Barú. ©  Karel Hemerijckx

Limburgse bedrijven sturen voedingswaren en hulpmiddelen naar Oekraïne

DIEPENBEEK -

Verschillende Limburgse bedrijven bundelen de krachten om voedingswaren en andere hulpmiddelen te sturen naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. “Het zijn onze Oekraïense klanten die erom smeekten”, zeggen de initiatiefnemers Maarten Krikken en Gunther D’hondt van de Diepenbeekse producent van chocolades Barú.

Dominiek Claes

“We konden dit niet laten passeren”, zeggen Maarten Krikken en Gunther D’hondt, de oprichters van de Diepenbeekse maker van chocoladespecialiteiten. “Onze importeur in Oekraïne smeekt om hulp sinds de Russische troepen het land zijn binnengevallen. De voedingswaren worden er schaars, en de bevoorrading van de vluchtelingen verloopt moeilijk. Vele Oekraïeners zien het bovendien niet zitten om te vluchten, en moeten wel daar blijven. Voor hen hebben we via het gespecialiseerde sociale medium LinkedIn (voor ondernemende mensen, nvdr.) een oproep gelanceerd. En dat heeft al zijn vruchten afgeworpen.”

 ©  ISOPIX

Vrijdag vertrekken er al twee vrachtwagens met een lading melk en melkproducten van de Lommelse drankenhandel Varesa richting de Pools-Oekraïense grens. ANL Packaging in Wellen heeft dankzij zijn logistieke contacten voor gratis transport kunnen zorgen. Zij brengen de hulpgoederen tot aan de grens, de bedrijfsklanten van Barú nemen daar de goederen over om ze verder te verspreiden in Oekraïne. “Wine Bureau is een Oekraïense importeur van voeding en wijn, aan wie wij onze chocoladeproducten leveren”, zegt Maarten Krikken. “Zij hebben een vluchtelingenkamp in het westen van Oekraïne opgericht, en bevoorraden dat kamp via hun logistieke hub aan de grens met Polen.”

Tweede zending

Ondertussen bereiden Maarten en Gunther al een tweede zending voor. Behalve Barú zelf, stelt ook Velda Bedding in Oudsbergen daarvoor 50 tot 100 matrassen ter beschikking. Ook bedrijven buiten Limburg doen mee. Vermeiren Princeps in Bornem (speculoos), de groep Arvesta-Aveve (bloem), Chocolaterie Verleye uit Turnhout (koekjes) en Generous Biscuits uit Tubeke (koekjes) leveren voedingswaren voor de mensen in Oekraïne. “Maandag en dinsdag worden de hulpgoederen verzameld in Tessenderlo, om ze woensdag richting de grens tussen Polen en Oekraïne te versturen”, zegt Maarten Krikken.

Noden

Wellicht gaat het niet blijven bij deze twee zendingen. “We kunnen nog alle hulp gebruiken. We zijn voornamelijk nog op zoek naar houdbare voedingswaren, slaapbenodigdheden (matrassen, dekens, kussens, beddengoed), verzorgingsproducten (zeep, shampoo, afwasmiddel) en medicijnen. Ook bedrijven die op logistiek vlak steun willen bieden, zijn meer dan welkom”, zeggen de twee. De actie van de stichters van Barú geniet ook de steun van de drie Limburgse interprofessionele werkgeversorganisaties Voka Limburg, VKW en Unizo Limburg.

 ©  ISOPIX

Corneel Geerts

In Hasselt heeft de groothandel in sportschoenen en -kleding Sportcoop ook een actie op het getouw gezet. “De vraag kwam van het Wijnegems logistiek bedrijf Corneel Geerts. Ze hebben met lede ogen moeten toezien hoe de mensen van hun partnerbedrijf in Kiev door de bombardementen hun toevlucht hebben moeten zoeken in schuilkelders. Daarop hebben wij besloten om voor hen een actie te coördineren”, zegt zaakvoerder Paul Wysmans van Sportcoop.

Sportcoop

“Wij zijn op zoek naar medisch materiaal, dekens, winterkleding, slaapzakken, houdbaar voedsel, enzovoort. Wij zorgen in onze magazijnen in Hasselt voor het sorteren, verpakken en op paletten zetten van de goederen. Tegen maandag hopen wij drie paletten klaar te hebben, die dan via de logistieke hub van Corneel Geerts in Maasmechelen naar Oekraïne worden verzonden,” zegt Paul Wysmans. Sportcoop heeft al toezeggingen van onlinewinkel voor klimmaterialen The Canyon Store in Halen (helmen, drinkbussen) en motorenhandel Vanrusselt (motorkledij) in Hasselt.

Bedrijven die de actie van Barú willen steunen, kunnen dat melden via Ukraine@baru.be.
Bedrijven en particulieren die goederen willen doneren via Sportcoop, kunnen dat melden via Paul@sportcoop.be, of tijdens kantooruren afleveren in de Voogdijstraat 27 in Hasselt.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer