Deze politici zijn het vaakst te zien op tv

N-VA’er Ben Weyts en Bart Tommelein van Open VLD zijn de politici die het voorbije jaar het vaakst op uw televisiescherm te zien waren in entertainmentprogramma’s. Die cijfers gaf minister van Media Sven Gatz (Open VLD) na een vraag van Vlaams Belang. Die laatste partij wordt het minst uitgenodigd voor programma’s en is dat beu.

Guy Stevens

Het is een traditie geworden: elk jaar vraagt Vlaams Belang welke politici het voorbije jaar het meest uitgenodigd zijn voor entertainmentprogramma’s op de openbare omroep. In 2016 spande N-VA daarin de kroon met 24 verschijningen op de VRT. Open VLD werd 22 keer uitgenodigd en CD&V elf keer.

De populairste politici in niet-informatieve programma’s is Ben Weyts (N-VA). Hij was 9 keer te zien op VRT. Bart Tommelein (Open VLD) is tweede, met 7 verschijningen.

Op de radio is Kris Peeters koploper met 14 programma’s waarin hij te horen was. Zijn partij CD&V is de populairste op de radio met 49 optredens, gevolgd door Open VLD (46) en N-VA (27).

Pijnlijke vaststelling voor Vlaams Belang, dat de cijfers opvroeg: de partij werd geen enkele keer uitgenodigd. “De diversiteit en pluraliteit die stelselmatig door de VRT worden gepredikt is in de praktijk een dode mus”, zegt Anke Van dermeersch. Het parlementslid is de behandeling van haar partij beu.

“Onderzoek toont aan dat de deelname van politici aan populaire programma’s een invloed heeft op de verkiezingsuitslagen. Wanneer dan uit cijfers blijkt dat vertegenwoordigers van sommige politieke partijen overbevraagd zijn voor deelname aan entertainmentprogramma’s, terwijl vertegenwoordigers van andere partijen bijna niet of zelfs helemaal niet aan bod komen, lijkt dit zelfs neer te komen op politieke manipulatie.”

Van dermeersch en haar partij pleiten daarom voor een verbod voor politici in niet-informatieve programma’s. Daarvoor diende ze al een voorstel van decreet in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen