"Ingetogen maar waardevol": lightversie van Museumnacht in Gent was een succes

Voor het eerst in 2 jaar was er gisteravond opnieuw een editie van Museumnacht in Gent. 11 musea zetten de deuren gratis open tussen 17 en 22 uur 's avonds. Door de coronacrisis werkten de musea  uitzonderlijk met tijdsloten, en alles was volgeboekt. "Het was een meer ingetogen editie, maar daarom niet minder waardevol", klinkt het bij de organisatie.

Gisteravond was er, na lang wachten, een nieuwe editie van Museumnacht in Gent. Het evenement stond oorspronkelijk gepland in december, maar werd toen door de stijgende coronacijfers uitgesteld. Eerder werd de editie van 2020 al geannuleerd door de coronacrisis. Maar ook gisteren was de crisis nog merkbaar: de musea waren uitzonderlijk maar tot 22 uur open (bij de andere edities was dat tot 1 uur) en bezoekers moesten op voorhand een tijdslot reserveren.

Bezoekers konden onder meer naar het S.M.A.K. voor de grote 'POPART' tentoonstelling, naar het Industriemuseum voor 'Kassa kassa!' of naar het Huis van Alijn voor de expo 'De straat op' en de kamer 'Jong' over jongerencultuur. Nieuw op het programma van Museumnacht was GUM, het Gents Universiteitsmuseum, waar je in het hoofd van een wetenschapper kan duiken. 

Volgeboekt, maar toch rustiger dan anders

"Al bij al kunnen we spreken van een succeseditie", stelt Patty Delanghe van Historische Huizen. "Alles was volgeboekt en, op een paar zieken na, is iedereen komen opdagen. We zijn tevreden. Het was wel een lightversie vergeleken met de vorige in 2019. Toen was er van alles te doen en de mensen waren uitbundiger. Nu was het wat meer ingetogen, maar daarom niet minder waardevol. De mensen hadden de tijd om rustig een museum of expo te doen."  

Bezoekers tijdens Museumnacht op de expo "Wonderlijke Voyage' in de Sint-Pietersabdij

De volgende editie van Museumnacht in Gent is op 3 december 2022. "We hopen dat het dan opnieuw een volwaardige editie is, met alles erop en eraan", lacht Delanghe.

Meest gelezen