Themabeeld. ©  BELGA

Schotens burgemeester reageert op nieuw schandaal in kinderopvang: “Wij proberen te helpen waar we kunnen”

Een Antwerpse vrouw die vorig jaar werd veroordeeld voor mishandeling van kleine kinderen kon nadien zonder problemen haar crèche in Schoten blijven uitbaten. De ouders wisten tot begin deze week van niks, schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. “Wij proberen te helpen waar we kunnen”, zegt Schotense burgemeester Maarten De Veuster.

SVO, kma
Bron: Belga

LEES OOK. Huiszoeking bij Kind en Gezin na dood van baby in crèche

Opschudding in kinderdagverblijf De Vlindertjes van Elshout in Schoten. Alle ouders kregen afgelopen maandag een brief van Kind en Gezin waarin werd meegedeeld dat hun crèche twee maanden op slot gaat. “Om te voorkomen dat de veiligheid en gezondheid van de kinderen in het gedrang komt”, schrijft de overheid. Er worden verschillende redenen opgesomd voor de bezorgdheid om de opvang, maar de frappantste is een veroordeling van de uitbaatster voor kindermishandeling en verwaarlozing in januari 2021.

Ze werd veroordeeld voor feiten die dateren uit 2017 en 2018, maar die veroordeling leidde niet tot het intrekken van de vergunning van de crèche. Dat zou volgens Het Laatste Nieuws te maken hebben met een juridische kwestie. De vrouw is door het hof van beroep namelijk enkel persoonlijk veroordeeld. Haar vennootschap bleef buiten schot. Die opdeling zou Kind en Gezin parten hebben gespeeld om onmiddellijk tot sluiting over te gaan.

Dat Kind en Gezin deze week dan toch de sleutel in het slot draaide, heeft alles te maken met een nieuwe klacht die op 20 februari binnenliep. Daarin werd onder meer gemeld dat kinderen die hevig wenen naar een aparte kamer gebracht worden waar ze vervolgens alleen achtergelaten worden. Er is ook sprake van een onveilig bed, onhygiënische omstandigheden en het verzwijgen van incidenten tegenover ouders.

Lange wachtlijsten en oplossingen zoeken

Volgens Maarten De Veuster, burgemeester van Schoten, kreeg de gemeente maandag bericht van het Agentschap Opgroeien (Kind en Gezin) dat het kinderdagverblijf geschorst zal worden tot 30 april. ’s Avonds werd met de betrokken diensten een vergadering belegd waarbij de ouders ingelicht werden.

“Het gaat om een kinderdagverblijf met achttien opvangplaatsen, geloof ik”, zegt hij. “Ons lokaal loket Kinderopvang krijgt veel vragen van ouders. We proberen die mensen als gemeente zo goed mogelijk verder te helpen, maar net zoals in andere gemeenten zijn er ook in Schoten wachtlijsten, zeker in de inkomensgerelateerde kinderopvang. Voor die betrokken ouders is het natuurlijk weer miserie, na alle problemen die er al in de coronaperiode zijn geweest met kinderopvang. Wij proberen te helpen waar we kunnen. Nu is het nog vakantie, maar vanaf volgende week moet iedereen weer aan het werk.”

Verantwoordelijkheid nemen

Oppositiepartij Groen wil dat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke tekst en uitleg geeft over de situatie. “Hoeveel schandalen moeten er nog uit de kast vallen waaruit blijkt dat de Vlaamse regering kleine kindjes in hun kinderdagverblijven niet beschermt, eer de minister zijn verantwoordelijkheid neemt?”, vraagt Vlaams parlementslid Celia Groothedde zich af.

“De minister is er politiek verantwoordelijk voor dat ouders hun kleintje met een gerust hart in de opvang kunnen achterlaten en de opvang zelf behoorlijk werk kan doen. Dit is de zoveelste alarmbel, dat is heel verontrustend”, voegt Groothedde toe.

Ook Vlaams minister Hannes Anaf (Vooruit) reageerde op het nieuws: “Het zoveelste schandaal in een lange rij. Deze Vlaamse regering en haar minister van welzijn falen keer op keer in hun kerntaak: het beschermen van kinderen en ouderen.”

LEES OOK. Wouter Beke: “Onbegrijpelijk dat iemand met contactverbod met kinderen nog opvang kan uitbaten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen