© Reuters

Wie anders bericht over oorlog dan het Kremlin, riskeert tot 15 jaar in Russische cel

Noem je de “speciale militaire operatie” van Poetin een oorlog of een ­invasie, dan riskeer je in Rusland voortaan een strafrechtelijke ver­volging, met celstraffen tot 15 jaar. Donderdag kregen ook Russische schoolkinderen de Kremlinversie van de ­feiten ingelepeld in een verplichte les.

Thibaut Renson en Jef Van Hoofstat

“Al wie het doel, de rol en de taken van de Russische strijdkrachten tijdens speciale militaire operaties verdraait, zal voortaan gestraft worden”, vertelde Vasily Piskarev, hoofd van de Parlementaire Commissie Veiligheid en Anticorruptie, aan de Russische staatszender Channel One.

Sinds de inval in Oekraïne zoekt het Kremlin rechtvaardiging achter het discours dat “neonazi’s de macht hebben in Oekraïne”, er “een genocide gepleegd wordt op vier miljoen Russen” en dat “Oekraïne werkt aan de ontwikkeling van kernwapens”. Stuk voor stuk nepnieuws. Maar Russen die voortaan anders berichten over de oorlog dan het officiële discours van de staat, zullen daarvoor bestraft worden. De straffen voorzien in de nieuwe wet lopen zelfs op tot vijftien jaar cel.

Rusland heeft de voorbije dagen al verschillende mediakanalen geblokkeerd omdat die bijvoorbeeld de “speciale militaire operatie” van Poetin in Oekraïne hadden beschreven als een oorlog of een invasie. Nu gaat het Kremlin dus nog een stap verder, in het tegenhouden van zogenaamde “valse” informatie.

“Er is een verschil tussen valse informatie in vredestijd en wanneer ons leger belangrijke taken uitvoert om de vrede en veiligheid te handhaven. Zulke vervalsingen ontmoedigen onze samenleving, ondermijnen het vertrouwen in het Russische leger. En bovenal: het is een enorme klap voor de familieleden en vrienden van de strijders”, aldus Piskarev.

Verplichte les

Ondertussen worden ook de Russische schoolkinderen geïndoctrineerd met de Kremlinversie van de feiten. Donderdag was er een nationaal verplichte virtuele les. Russische leerlingen kregen in de klas een uitzending van het ministerie van Onderwijs te zien, met als onderwerp ‘waarom de bevrijdingsmissie in Oekraïne een noodzaak is’. In de uitzending kwam aan bod hoe kinderen “de waarheid kunnen onderscheiden van leugens in een gigantische stroom van informatie, foto’s en video’s die het internet dezer dagen overspoelen”.

LEES OOK. Russische kinderen krijgen (verplicht) les: “Waarom de bevrijdingsmissie in Oekraïne een noodzaak is”

En de leerkrachten? Die kregen leerplannen toegestuurd waarin te lezen staat dat Oekraïne een neonazistische staat is, die geen recht heeft op bestaan. Daarin staat ook dat Oekraïne als land niet bestond tot de twintigste eeuw en dat het sinds 2014, toen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj onder druk van massale prodemocratische protesten de laan werd uitgestuurd, bestuurd wordt door “een Amerikaans marionettenregime”.

LEES OOK:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER