© HBvL

“De rente zal uiteindelijk weer stijgen: iedereen miljonair!”

Stel: u heeft 100 euro op uw spaarrekening. De bank rekent u daarop geen kosten aan en biedt u zelfs een vergoeding: een intrest van 0,11%. U stort niks bij op die rekening en haalt er ook nooit geld af. We gaan ook uit van de veronderstelling dat de intrest nog lange tijd dezelfde is en dat de overheid er niet aan denkt om de fiscale gunstmaatregel voor het spaarboekje af te schaffen. Hoelang zou het dan duren vooraleer uw 100 euro aangegroeid is tot 102 euro? Ik heb het voor u uitgerekend. Die 102 euro zal u pas in 2034 hebben!

Pascal Paepen

Ik ben de eerste om te hopen dat het bovenstaande geen realiteit wordt. De rente, die nog wel een tijdje laag zal blijven, zal uiteindelijk weer stijgen. Maar u mag er niet op hopen dat we weer richting 5% of hoger zullen gaan. En dat het spaarboekje altijd vrijgesteld zal blijven van roerende voorheffing? Neen, daar zou ik ook niet van uitgaan.

Wat ik maar wil zeggen is dat sparen op een spaarboekje niet loont. Al lang niet en nog lang niet. Een spaarboekje, een zichtrekening, een termijnrekening: ze leveren allemaal verlies op. Op een jaar tijd zijn de prijzen in ons land namelijk 2,97% gestegen. Maar voor ons spaargeld krijgen we nauwelijks rente. Daardoor is de koopkracht van de Belgische spaarders vorig jaar 7,5 miljard euro gedaald. Het is de grootste vermogenstaks ooit. En het straffe is dat er nauwelijks protest is. Daarmee moet het ook de gemakkelijkste vermogenstaks zijn die ooit werd ingevoerd.

17 jaar wachten tot u van 100 euro 102 euro kan maken? Gelukkig heeft niet iedereen daar het geduld voor. Wie belegt, heeft dat gisteren in amper 1 dag verdiend! Zowel de Bel20, de graadmeter van de beurs van Brussel, als de Euro Stoxx 50, de index met de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa, stegen gisteren namelijk met 2%.

De rijken zijn dus weer wat rijker geworden? Jawel. Maar de beurs is er voor iedereen. Rijk hoeft u daarvoor niet te zijn. Of het optimisme blijft duren? Natuurlijk niet. Er zullen gegarandeerd ook dagen aankomen dat de beurs 2% zakt. Of meer. Dat mag, want zelfs dan blijven aandelen nog een prima belegging voor de lange termijn. Niet verwonderlijk dus dat het Noorse staatspensioenfonds 62,5% van zijn vermogen in aandelen belegt. De Noren kunnen er maar goed mee zijn!

Noorwegen heeft nu al 1,43 miljoen Noorse kroon per inwoner in zijn pensioenfonds zitten. Iedere Noor is dus miljonair dankzij de verstandige beslissingen van de Noorse overheid om een pensioenreserve aan te leggen. Van onze overheid moeten we zoiets niet verwachten. Dus sparen we zelf. Maar we doen dat best niet enkel op een spaarboekje!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer