Hoelang mag je etensrestjes bewaren? "Je ziet, ruikt of proeft niet altijd meteen dat je eten vervallen is"
Schuif jij na elke maaltijd een restje in de koelkast omdat je het zéker morgen gaat opeten, om het vervolgens drie dagen later onaangeroerd terug tegen te komen? Dan ben je zeker niet alleen. Maar hoelang mag je dat overschotje op het aanrecht of in de frigo laten staan om het nog met een gerust hart te kunnen verorberen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters snelt ons ter hulp.
We doen het zo vaak dat we eigenlijk niet meer stilstaan bij waarom we het precies doen: voedsel bewaren in onze koelapparaten thuis. “Dankzij koeling slagen we erin om de razendsnelle groei van micro-organismen zoals bacteriën te vertragen”, frist Martijn ons geheugen op. “In de diepvries kunnen we die vermenigvuldiging zelfs tijdelijk een halt toeroepen. En dat is belangrijk, want bacteriën kunnen ons een voedselvergiftiging bezorgen.”
Helaas gedijen bacteriën goed wanneer er voldoende voedingsstoffen, vocht en gunstige temperaturen aanwezig zijn. “Meestal liggen die temperaturen tussen 4 en 60 °C, al hangt dit sterk af van het type voedsel. Groenten kun je bijvoorbeeld nog bij 8 °C opbergen zonder dat die bacteriën zich vermenigvuldigen, terwijl je melkproducten minstens half zo koud moet bewaren. Vergeet trouwens niet dat de temperatuur van je koelkast niet overal gelijk is, met de koudste zone net boven het groente- en fruitschap en de warmste bovenaan.”
Wat met overschotjes van overschotjes?
Ook na het koken schuif je je restjes liefst zo snel mogelijk in de koelkast of diepvries. “Zodra eten twee uur lang op kamertemperatuur staat, zijn de overschotjes eigenlijk al rijp voor de vuilnisbak. Bacteriën groeien namelijk aan een razendsnel tempo. Ze verdubbelen ongeveer elke 20 minuten in aantal. Als je bijvoorbeeld zou starten met slechts vier bacteriën, dan heb je er na twee uur al 256. Wacht je nog eens een uur langer, dan zijn het er al 2.048. Gelukkig kun je het afkoelingsproces in de frigo versnellen door je restjes te verdelen over kleinere porties. Die eet je dan best wel de eerste twee à drie dagen op, want je ziet, ruikt of proeft niet altijd meteen wanneer je eten vervallen is. Vis- en schaaldieren vries je dan weer best zo snel mogelijk in als je weet dat je ze niet meteen gaat opeten, die laat je beter niet eerst nog drie dagen gewoon staan in de frigo.”
Heb je dat overschotje toch niet opgekregen binnen die tijd? Dan kun je het nog redden door in te vriezen. “Bij -18 °C kun je je voedsel tot een half jaar lang in de diepvries bewaren”, bevestigt onze kenner. “Maar eet het dan wel binnen de dag na ontdooien op, en warm je maaltijd daarbij op tot minstens 70 °C. Zo dood je de nog aanwezige bacteriën en kun je gerust genieten van jouw lunch of diner. De smaak zal in het algemeen bewaard blijven, al zal die wel veranderen als je het héél lang bewaart. Ook de textuur kan veranderen, maar al bij al zal het nog steeds een smakelijke maaltijd zijn na het ontdooien.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Jaarlijks turen we anderhalve maand op smartphone: zo kan je je schermtijd flink terugschroeven
-
PREMIUMHLN legt uit
▶ Zorgt klimaatverandering dit jaar voor meest actieve orkaanseizoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”
Elk jaar berekenen Amerikaanse wetenschappers aan hoeveel tropische stormen en orkanen we ons mogen verwachten in de Atlantische Oceaan. Na een rustig seizoen in 2023 lijkt 2024 nu zwaar te gaan uithalen. Meer nog, volgens de voorspellingen kan dit wel eens het meest actieve orkaanseizoen ooit worden. Over wat voor aantallen spreken we dan? Hoe komt dit? En hebben die orkanen ook een invloed op ons weer? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen. -
PREMIUM
Bewaar je eieren en tomaten nu in of uit de koelkast? Expert geeft 9 tips om je koelkast perfect te gebruiken
Bewaar jij je bananen het liefst ín de koelkast, terwijl je partner bij hoog en laag beweert dat die het best uit de koelkast liggen? Twijfel je nog steeds of je die vis op het juiste schap plaatst om hem niet te laten bederven? Deze koelkastdilemma’s helpt Frank Devlieghere voor eens en voor altijd de wereld uit. De professor levensmiddelenmicrobiologie en -conservering aan de UGent tipt verder ook hoe je die koelkast het meest efficiënt indeelt: “per schap of per vak is er een serieus temperatuurverschil, dat is niet zonder reden.” -
-
29
PROMOJAGERS SUPERTIP. Albert Heijn pakt deze week uit met “zeer straffe promo's”: “Ik heb 122 euro bespaard”
-
PREMIUM
“Dit aandeel kost 382 euro, maar het potentieel is enorm.” Onze geldexpert ziet twee koopkansen bij de Amerikaanse techreuzen
Het resultatenseizoen is weer van start gegaan. Na de Amerikaanse banken zijn de ‘Magnificent Seven’ aan de beurt. Welke cijfers kunnen de grootste techbedrijven ter wereld voorleggen? Loont het om nu aandelen van Tesla, Microsoft of Meta te kopen? HLN-beursexpert Pascal Paepen (KU Leuven) werpt zijn licht op de kwartaalcijfers, tipt echte koopkansen en vertelt welke aandelen je beter skipt. “Maak gebruik van de forse koersdaling vandaag om in te stappen of bij te kopen.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM2
Val je moeilijk in slaap? Al 6.000 Belgen gaan naar bed met ‘knuffelrobot’: slaapexperten geven hun mening
-
PREMIUM
Welke wormen kan je in België oplopen? Expert maakt een top vijf: “Deze kan zelfs 25 jaar in je lichaam zitten”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUMBij de notaris
Noodgedwongen verhuist echtpaar naar serviceflat, maar dierbare urn wordt vergeten