©  AP

Opvallend: autosportfederatie FIA laat Russische piloten oorlog tegen Oekraïne schriftelijk veroordelen

De Russische Formule 1-piloot Nikita Mazepin (23) en alle andere coureurs uit Rusland en Wit-Rusland, die aan internationale autosportwedstrijden willen deelnemen, moeten een document ondertekenen waarin ze nadrukkelijk afstand nemen van de Russische inval in Oekraïne. Dat heeft de Internationale Autosportfederatie FIA gemeld.

Bron: BELGA

De FIA besloot eerder dat coureurs met een Russische of Wit-Russische racelicentie wel mogen deelnemen aan internationale wedstrijden, maar alleen als neutrale sporter onder neutrale vlag. Maar Russen en Wit-Russen zullen dus ook een document moeten ondertekenen waarin ze de agressie van Rusland veroordelen en zich solidair verklaren met de Oekraïense bevolking. Het is hen ook verboden Russische vlaggen of symbolen te tonen in het openbaar of op sociale media.

Mazepin is de enige Russische rijder in de belangrijkste raceklasse voor autocoureurs. Zijn vader Dmitri Mazepin is eigenaar van het Russische kunstmestbedrijf Uralkali, dat een van de grootste sponsors is van Haas. Het Amerikaanse team besloot na de inval van Rusland in Oekraïne de uitingen van Uralkali op de auto’s te verwijderen. 

Mogelijk snijdt Haas de banden helemaal door met het bedrijf. Sommige media meldden al dat de 23-jarige Mazepin helemaal niet in actie zal komen en wordt vervangen door de Braziliaans-Amerikaanse coureur Pietro Fittipaldi.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer