Direct naar artikelinhoud
LiveblogOverlegcomité

Live - Op naar (bijna) volledige vrijheid, ‘We sluiten een belangrijk hoofdstuk af’, zegt premier De Croo

Premier Alexander De Croo.Beeld Photo News

Het Overlegcomité heeft beslist dat code geel van de coronabarometer vanaf maandag ingaat. Volg alle updates over het Overlegcomité hier de hele dag live.

Live

  1. Het rijk van de vrijheid lijkt aangebroken, al is de pandemie nog niet voorbij

    Zoals verwacht heeft het Overlegcomité beslist om zowat alle resterende coronamaatregelen te schrappen, vanaf maandag. De pandemie is nog niet voorbij, maar het rijk van de vrijheid lijkt (voorlopig) aangebroken.

    Beeld BELGA
  2. Vandenbroucke: 'Woensdag vergadering ministers Volksgezondheid over testen en quarantaine'

    Het Overlegcomité heeft zich vanmiddag niet gebogen over de strategie rond quarantaine en testing&tracing. Daar komen de ministers van Volksgezondheid woensdag over bijeen in een interministeriële conferentie (IMC). 

    "Op vlak van testing zullen we sowieso moeten afschakelen, maar we zullen daarin een keuze moeten maken: ofwel blijven we iedereen met symptomen testen, ofwel gaan we naar een strategie waar we mensen enkel in een klinische context zullen testen."

    Ook de quarantaineregels worden woensdag besproken. Vandenbroucke benadrukt wel dat indien er een beslissing komt, die niet op een dag tijd zal ingevoerd worden. "Tot dan blijven gewoon de bestaande maatregelen gelden."

    De ministers zullen ook mogelijke toekomstige vaccinatiestrategieën bespreken.

  3. De Croo: 'We sluiten een belangrijk hoofdstuk af'

    Premier Alexander De Croo bevestigt dat vanaf maandag code geel ingaat. Dat betekent het voorlopige einde van het Covid Safe Ticket. Ook de mondmaskers zullen op veel minder plekken nodig zijn. Mondmaskers zullen enkel nog gebruikt moeten worden op het openbaar vervoer en in de ziekenhuizen en in de woon-zorgcentra.

    "Op zondag, 13 maart, volgende zondag, is het precies twee jaar geleden dat bij het begin van de coronacrisis de federale fase werd ingesteld", aldus premier De Croo tijdens de persconferentie. "Corona heeft ons geleerd dat we altijd met twee woorden moeten spreken, maar dat neemt niet weg dat we een belangrijk hoofdstuk afsluiten. Het is een mooi symbool van onze veerkracht en doorzettingskracht."

    De Croo grijpt de persconferentie aan om heel wat mensen te bedanken voor hun inzet: de experten die de regering de voorbije twee jaar hebben bijgestaan, de vele vrijwilligers, de zorgverleners en vele anderen. "Na twee jaar pandemie wil ik allereerst natuurlijk het zorgpersoneel bedanken, we zijn jullie bijzonder veel dank verschuldigd en zullen jullie inzet niet vergeten", benadrukt de premier.

    De Croo wijst er ook op dat zijn regering er steeds naar gestreefd heeft het evenwicht te bewaren. Zo is er steeds alles aan gedaan om de scholen maximaal open te houden en het onderwijs zo te vrijwaren van de soms strenge maatregelen. "Onze scholen zijn vaker open geweest dan in andere landen in Europa en daar mogen we trots op zijn."

    Beeld BELGA
  4. Eerste hulp bij angst en stress in onzekere tijden: drie manieren om het hoofd koel te houden

    Atoombommen dreigen op ons hoofd te vallen, de aarde blijft maar opwarmen en dan hebben we het nog niet eens over corona of de stijgende prijzen gehad. Het lijkt wel alsof de wereld die we kenden compleet veranderd is. Hoe houden we het hoofd koel in onzekere tijden?

    Beeld Sven Franzen
  5. Code geel vanaf maandag, mondmasker blijft op openbaar vervoer

    De coronabarometer zal op maandag 7 maart overschakelen naar code geel. Het Covid Safe Ticket verdwijnt dan in de lade, net als de mondmaskers. Die zullen enkel nog gebruikt moeten worden op het openbaar vervoer en in de ziekenhuizen en in de woon-zorgcentra. Ze zijn dan niet meer verplicht in bijvoorbeeld de bioscoop of de theaterzaal. Ook in de scholen zal het mondmasker allicht volledig verdwijnen.

    In winkels zou het mondmasker ook verdwijnen, en ook het personeel van de horeca hoeft er geen meer te dragen. 

    Een FFP2-masker wordt wel nog aangeraden voor medisch kwetsbare mensen, zowel binnen als buiten. 

    Voor evenementen verdwijnt de deelnemerslimiet.

    Wie van binnen de Europese Unie naar ons land reist, zal vanaf vrijdag 11 maart geen Passenger Locator Form (PLF) meer hoeven in te vullen, behalve voor reizigers die vanuit een derde land reizen dat niet op de witte lijst van de EU staat.

    Mondmaskers zullen enkel nog gebruikt moeten worden op het openbaar vervoer en in de ziekenhuizen en in de woon-zorgcentra.Beeld Kees van de Veen
  6. Overlegcomité buigt zich over coronamaatregelen

    Het Overlegcomité zit op dit moment samen om de resterende coronamaatregelen te bespreken. De kans is groot dat daarna code geel zal worden afgekondigd. Dat zou betekenen dat bijna alle coronaregels, inclusief het gecontesteerde Covid Safe Ticket, op de schop gaan.

    Wat ligt op tafel op het Overlegcomité? Lees hier meer.

    Lees ook: Dit zijn de maatregelen bij code geel van de coronabarometer

  7. Van Gucht: 'Coronacijfers dalen, behalve bij Vlaamse twintigers'

    "De coronasituatie blijft gunstig evolueren." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de wekelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. "Alle coronacijfers gaan nog steeds in dalende lijn, behalve bij de twintigers in Vlaanderen, waar we nog steeds een lichte stijging opmerken."

    "Mede hierdoor zet de daling van de besmettingen zich minder snel door dan de voorbije weken", legt de viroloog uit. "Dit vertaalt zich in een lichte stijging van de R-waarde (het reproductiegetal, red.). De R-waarde blijft evenwel ruim onder 1, wat betekent dat de epidemie krimpt." Het reproductiegetal bevindt zich op 0,818, vergeleken met 0,740 de week voordien. 

    De voorbije week werden dagelijks gemiddeld 6.011 nieuwe coronabesmettingen geteld, een daling met 27 procent ten opzichte van de week daarvoor.

    Het Overlegcomité buigt zich vandaag over mogelijke nieuwe versoepelingen. "Daardoor is het wel mogelijk dat de besmettingen minder snel zullen dalen en uiteindelijk mogelijk opnieuw zullen stijgen", aldus Van Gucht. "Door de grote mate van immuniteit onder de bevolking verwachten we echter niet dat dat in de komende weken of maanden tot nieuwe problemen in de zorg zal leiden."

    Viroloog Steven Van Gucht.Beeld BELGA
  8. Na bijna twee jaar corona zijn we eindelijk (bijna helemaal) weer vrij

    De coronacijfers blijven dalen en dat betekent dat het Overlegcomité vandaag zal beslissen om over te schakelen naar code geel. Bijna alle coronaregels, inclusief het gecontesteerde Covid Safe Ticket, gaan dan op de schop.

    Na de lagere schoolkinderen hoeven nu ook de middelbare scholieren bij hun terugkeer naar school geen mondmasker meer in de klas te dragen.

    Lees hier meer.

  9. Welke maatregelen gelden bij code geel?

    Geen Covid Safe Ticket meer, geen mondmaskers meer voor het personeel in de horeca en ook niet voor de bezoekers van een theatervoorstelling of in de bioscoop. Dat zijn enkele maatregelen die bij de overgang naar code geel horen.

    Bekijk hier alle veranderingen die allicht vanaf maandag ingaan.

  10. Coronacijfers dalen verder, wel lichte stijging bij Vlaamse twintigers

    Net zoals de voorbije dagen dalen de belangrijkste coronacijfers verder, waardoor het Overlegcomité allicht het licht op groen zal zetten voor code geel. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg is gezakt tot 227, de dagelijkse ziekenhuisopnames tot 132.

    Toch is er ook een stijging waar te nemen in een ander cijfer. Bekijk de meest recente situatie hier.