© Reuters

NAVO weigert ‘no-fly zone’ boven Oekraïne te installeren, topman verwacht komende dagen “fors meer leed”

De NAVO-lidstaten willen niet weten van de instelling van een ‘no-fly zone’ boven Oekraïne. Het bondgenootschap wil op die manier vermijden dat het meegesleurd wordt in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vrijdag gezegd na een buitengewone vergadering van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken.

gjs
Bron: BELGA

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft al enkele keren opgeroepen om een ‘no-fly zone’ boven zijn land in te stellen. Zo zou het voor Rusland onmogelijk worden om nog langer Oekraïense doelwitten vanuit de lucht aan te vallen. Maar het betekent evenzeer dat zoiets tot een rechtstreekse confrontatie tussen NAVO-troepen en Russische strijdkrachten kan leiden.

LEES OOK. Oekraïense president Zelenski over brand in grootste kerncentrale van Europa: “Aanval op Zaporizja had zes Tsjernobyls kunnen zijn”

Volgens Stoltenberg kwam de kwestie van de ‘no-fly zone’ wel aan bod tijdens de vergadering met de buitenlandministers. “Maar we waren het eens dat we geen NAVO-vliegtuigen in het Oekraïense luchtruim moeten hebben, noch NAVO-troepen op de grond, omdat we dan verzeild zouden kunnen geraken in een totale oorlog in Europa.” En dat zou alleen nog “meer menselijk leed” en een nog hoger aantal burgerdoden veroorzaken, aldus de NAVO-chef.

Geen deel van conflict

“We zijn geen deel van dit conflict, de NAVO zoekt geen oorlog met Rusland”, beklemtoonde Stoltenberg. Wel zal het bondgenootschap “alles doen wat nodig is” om elke centimeter van het grondgebied van de 30 NAVO-landen te verdedigen, mocht Rusland één van de lidstaten betrekken in het conflict. Oekraïne maakt geen deel uit van de NAVO.

Het bondgenootschap besliste vorige week om voor het eerst zijn snellereactiemacht, de NATO Response Force, te ontplooien, en de NAVO is ook volop bezig met de versterking van haar oostelijke flank, bedoeld om Rusland af te schrikken.

Stoltenberg zei dat ook partnerlanden als Georgië en Bosnië-Herzegovina meer steun zullen krijgen van de NAVO. En met Finland, Zweden en de Europese Unie, die vrijdag ook mee aan tafel schoven voor de ministeriële vergadering, komt er meer coördinatie en meer uitwisseling van informatie. “Zij worden vanaf nu betrokken bij alle overleg over Oekraïne”, luidde het.

Onmiddellijk stoppen

Stoltenberg riep de Russische president Vladimir Poetin nog eens op “onmiddellijk” te stoppen met de oorlog in Oekraïne en zijn troepen “zonder voorwaarden” terug te trekken. Volgens de Noor is een diplomatieke oplossing voor het conflict nog steeds mogelijk.

Stoltenberg verwacht de komende dagen een duidelijke verslechtering van de situatie in Oekraïne, met “meer doden, meer leed en meer vernielingen”. De Russische strijdkrachten zetten immers nog zwaardere wapens in.

De NAVO-chef sprak over “de ergste militaire agressie in Europa in decennia”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer