Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

HET DEBAT. Moeten we de dienstplicht terug invoeren nu het oorlog is in Europa? Dit is jullie mening

Het debat over de herinvoering van de dienstplicht in het leger laait opnieuw op in onze buurlanden sinds de Russische inval in Oekraïne. Wat denk jij? Moeten we de dienstplicht terug invoeren nu het oorlog is in Oekraïne? Eerder vandaag lieten we onze experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.

40 reacties

  • erwin moortgat

    2 jaar geleden
    wanneer ik, zoals gisteren op VTM nieuw, moet horen dat beroepsmilitairen moeten wachten en dit som maanden op premies voor bijzondere missies, dan begrijp ik volkomen dat het moreel bij het ABL niet bijster hoog is.
  • johan van Oevelen

    2 jaar geleden
    ons land zou beter de cyberlegerdienst verplicht maken. alles wordt digitaal en daar dien je je tegen te beschermen (of gebruiken tegen jevijand) alles is meer emeer tech afhankelijk. Dat zou een toffe piste zijn voor het leger. Een ander idee is: laat alle jongeren vanaf 12j elke zomer 14d legerkamp volgen (geen bootcamp, maar om de waarden, normen van de maatschappij aan te leren,respect en opkomen voor elkaar, overlevingstechnieken. beetje als de chiro/scouts waar je die vaardigheden leert.
  • Jos Van De Plas

    2 jaar geleden
    Mensen die zich aanbieden bij het leger zijn een afspiegeling van onze samenleving. Defensie is er om ons land en Europa te verdedigen, niet om kandidaat militairen op te voeden, dat is de taak van de ouders.
  • Hubert Vanmechelen

    2 jaar geleden
    Respect en disipline hé. Maar daar schoot weinig van over bij de VS-jongens die terugkwamen van hun tour. Het leger moest hen heropvoeden voor ze de oversteek mochten maken. ( Vietnam > Duitsland -> VS) en ze 'proberen' te genezen van PTSS. Dat is wat een oorlog met je doet. Dus... jamais een dienstplicht ! Dat politici zelf maar de wapens ter hand nemen als het op vechten aankomt.
  • UGO DE MAEYER

    2 jaar geleden
    De Russen hebben beide , gesofisticeerde en aantallen traditioneel leger. Wie zegt dat aantallen geen betekenis meer hebben zit er naast. Legerdienst ja, maar dan ook meer bewapening en meer binnenlandse strijdkrachten een civiele beacherming/burger bescherming met militaire opleiding en taken samengesteld uit oud militairen en vrijwilligers (Zwitsers model?)
  1. Oorlog in Oekraïne zorgt voor enorme solidariteit: “Het raakt me, ik moet deze mensen gewoon helpen”
    Play

    Oorlog in Oekraïne zorgt voor enorme solidari­teit: “Het raakt me, ik moet deze mensen gewoon helpen”

    De oorlog in Oekraïne brengt een enorme golf van solidariteit op gang. In verschillende landen wordt er kleding en voedsel ingezameld en krijgen vluchtelingen onderdak. Maar ook aan de Poolse grens schieten mensen te hulp. Zo ook de Belg Bart Stassen en de Deen Bjorn Stadil. Die laatste brengt met zijn eigen wagen mensen van Polen naar Denemarken. “Het feit dat vrouwen en kinderen achtergelaten worden als vluchtelingen en hun mannen gaan vechten... Het raakte me op de een of andere manier. Ik weet niet waarom, maar ik moest deze mensen helpen”, zegt Stadil voor onze camera.
  2. 1 op 4 vooraf ingevulde belastingaangiftes blijkt fouten te bevatten: zo vermijd je dat je tot duizenden euro’s te veel betaalt of misloopt
    PREMIUM
    37

    1 op 4 vooraf ingevulde belasting­aan­gif­tes blijkt fouten te bevatten: zo vermijd je dat je tot duizenden euro’s te veel betaalt of misloopt

    Opletten met de vooraf ingevulde belastingaangiftes. Vorig jaar bevatte maar liefst 1 op de 4 fouten. Dat blijkt uit onderzoek van Ive Rosseel, fiscaal adviseur van de ACV-studiedienst, en zijn collega Erik Van Laecke, van de belastingservice van ACV. Heb je je kadastraal inkomen goed nagekeken en alle leningen opgenomen in je aangifte? Met deze eenvoudige tips kun je vermijden dat je veel geld misloopt.