Bart De Wever legt gevangenis Antwerpen maximumcapaciteit op, commissie van toezicht tevreden: "Niemand meer op matras op de grond"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) legt een maximumcapaciteit op aan de gevangenis van Antwerpen in de Begijnenstraat. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en bevestigt het kabinet van de burgemeester. Nu zitten er in de gevangenis nog zo'n 750 gedetineerden. Vanaf 1 juli mogen dat er op burgemeestersbevel nog maar 660 zijn. De Wever neemt de maatregel uit veiligheidsoverwegingen.

In de gevangenis aan de Begijnenstraat in Antwerpen is al jaren sprake van overbevolking. Dat klagen cipiers en mensenrechtenorganisaties al langer aan. Nu legt de stad Antwerpen een maximumcapaciteit op. Dat betekent dat het aantal gedetineerden langzaamaan moet zakken. Nu zitten er zo'n 750 mensen in de gevangenis, terwijl dat vanaf 1 mei nog maar 680 gedetineerden mogen zijn. Vanaf 1 juli mogen het er nog slechts 660 zijn. 

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) neemt die beslissing om de veiligheid te vrijwaren en spanningen te verminderen. De commissie van toezicht is blij met die maatregel. "Op die manier moet geen enkele gevangene nog op een matras op de grond slapen. Nu zal er voor iedereen een bed beschikbaar zijn", zegt Frederik Janssens van de commissie. "Een risico is dat andere gevangenissen nu overbevolkt dreigen te geraken. We hopen dus dat FOD Justitie een systeem bedenkt om dat onder controle te houden."

De commissie van toezicht gaat elke week langs in de gevangenis om na te gaan hoe de leefomstandigheden er zijn. Het Gevangeniswezen onderzoekt hoe het met deze maatregel moet omgaan, maar onthoudt zich van verdere commentaar.

Meest gelezen