2021 Invision

Lijkt "Shape of you" te veel op "O why"? Britse zanger Ed Sheeran voor de rechter in plagiaatzaak

Ed Sheeran zou voor zijn wereldhit "Shape of you" de mosterd gehaald hebben bij "O why", een twee jaar ouder nummer van de Britse hiphopartiest Sami Switch. Het plagiaatproces is vandaag begonnen. Uitspraak over een week of drie.  Het is zeker niet voor het eerst dat Ed Sheeran wordt beschuldigd van muzikale diefstal.

Ed Sheeran luisterde onbewogen naar twee liedjes in de rechtszaal: zijn eigen “Shape of you” uit 2017 en "O why” van Sami Switch uit 2015. Sami Switch is de artiestennaam van Sam Chokri. Samen met een tweede songwriter, Ross O’Donoghue, heeft die Ed Sheeran voor de rechter gedaagd.  

Volgens de advocaat van Sami Switch is "de gelijkenis tussen de hook van beide nummers opvallend. Ze zijn bijna identiek, zodat een gewone, ervaren luisteraar kan denken dat het ene uit het andere voortkomt. Dit bewijst nog niet dat er sprake is van een kopie, maar het is een belangrijk startpunt.” Een muzikale hook is een kort stukje zang of melodie dat herhaald wordt en zich als een oorwurm vasthaakt. Bijvoorbeeld de oewa-oewa in het refrein van beide nummers. Luister en vergelijk:

De plagiaatkwestie sleept al jaren aan. Het zal zo’n drie weken duren voor de rechter een uitspraak doet. “Shape of you” van Ed Sheeran is het meest gestreamde nummer van Spotify: meer dan 3 miljard keer sinds het uitkwam in januari 2017.

Het is niet voor het eerst dat Ed Sheeran verwikkeld is rechtszaken over auteursrechten. "Photograph" uit 2015 zou te veel lijken op "Amazing" uit 2009 van Matt Cardle (geschreven door het duo Martin Harrington en Thomas Leonard). Daarover is intussen een deal gesloten. "Thinking out loud" uit 2014 zou dan weer geput hebben uit "Let's get it on", een nummer van Marvin Gaye uit 1973.

Een muzikale vergelijking kun je hier bekijken:

Ed Sheeran was eind vorig jaar te gast in ons land, waar hij De Warmste Week en het thema mentaal welzijn en "kunnen zijn wie je bent" persoonlijk kwam ondersteunen."Ik zeg tegen jongeren: doe waar je gelukkig van wordt," zei Ed Sheeran in "Laat".

Videospeler inladen...

Meest gelezen