© Photo News

Marine Le Pen kan vervolgd worden na IS-foto’s op Twitter

Het Europees Parlement heeft donderdag de parlementaire onschendbaarheid van FN-kopvrouw Marine Le Pen opgeheven. Het Franse gerecht had daarop aangedrongen nadat de presidentskandidate gewelddadige foto’s van terreurgroep IS verspreid had via twitter.

Europarlementariër en Franse presidentskandidaat Le Pen riskeert nu een maximale celstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro. Overigens betrof de opheffing van haar immuniteit alleen deze foto’s. Tegen Marine Le Pen staan ook hoge boetes uit van het Europees Parlement die haar ervan verdenkt fictieve werknemers in dienst te hebben gehad.

Foto’s van IS-moorden

Le Pen tweette de drie foto’s van executies uitgevoerd door IS, onder meer de onthoofding van Amerikaanse soldaat James Foley, al in december 2015. Dit gebeurde na een ruzie met een journalist die FN met IS vergeleek. ‘Dit is Daesh!’ schreef Le Pen bij de foto’s. Dit kwam haar op veel kritiek te staan, en nu dus waarschijnlijk ook een justitiële vervolging want het verspreiden van dergelijke foto’s is verboden volgens de Franse wet. Als Europarlementariër geniet ze onschendbaarheid maar een ruime meerderheid van het Europees Parlement besloot donderdag om dit op te heffen.

Corruptie

Maar dit geldt niet voor haar onschendbaarheid in een andere zaak. De extreemrechtse politica wordt al tijden op de hielen gezeten door justitie vanwege aantijgingen van corruptie maar heeft dit zelf altijd ontkend. Volgens haar heeft ze niet gefraudeerd. Het Europees Parlement vroeg haar, na eigen onderzoek, om onterechte salarissen voor in totaal 340.000 euro terug te betalen.

Haar kabinetschef, Catherine Griset, zou van 2010 tot 2016 onterecht op de Europese loonlijst hebben gestaan en haar bodyguard, Thierry Légier, een korte periode in 2011. Le Pen weigert pertinent om mee te werken aan het onderzoek dat de Franse politie en justitie naar haar doen wegens deze verdenkingen en kwam bijvoorbeeld vorige week niet opdagen bij een verhoor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER