Erik Van Harck liet de illegale bomenkap stilleggen. © Ward Bosmans

Alerte buurtbewoner stopt illegale bomenkap

Muizen -

In de Watertorenstraat in Muizen (Mechelen) was een aannemer zaterdagochtend begonnen met het kappen van een aantal bomen op een omheind perceel. Een alerte buurtbewoner vroeg of hij een vergunning mocht zien. Omdat de werkmannen die niet konden tonen, verwittigde hij de politie. De agenten legden de werkzaamheden uiteindelijk stil.

Ward Bosmans, Sven Van Haezendonck

Het stukje grond maakt deel uit van een mogelijke toekomstige verkaveling in een binnengebied tussen de Watertorenstraat en de Leuvensesteenweg in Muizen. Toen buurtbewoner Erik Van Harck zaterdagochtend omstreeks 7u kettingzagen hoorde in een omheind perceel dat grenst aan zijn tuin, ging hij een kijkje nemen. Een aannemer, die was aangesteld door een projectontwikkelaar, was er bomen aan het kappen.

“Ik dacht eerst dat men een boom aan het opruimen was die omgewaaid was tijdens de storm van eind februari, maar dat bleek niet het geval. Men had op dat ogenblik al enkele volwassen sparren, een eik en enkele andere loofbomen gerooid. Ik vroeg de werkmannen of ze mij een vergunning konden tonen. Dat konden ze niet, ze hadden alleen een offerte bij zich. Ik verwittigde meteen de politie. Ook toen die ter plaatse kwam, kon er geen vergunning worden getoond. Daarop legde de politie de werkzaamheden stil.”

Een gedeelte van de bomen die gerooid werden. © Ward Bosmans

In het bewuste binnengebied zou op termijn een verkaveling komen met 24 woningen. Buurtbewoners dienden al bezwaarschriften in tegen de komst van de verkaveling. “Het gaat om een zogenaamd nat gebied dat blauw ingekleurd is op de kaarten. Ook het mobiliteitsplan is volgens ons niet in orde. Het dossier zit nu bij de raad voor vergunningsbetwistingen, het leek me dus raar dat de bomen al werden gekapt.”

Ongerust

“Wellicht heeft de aannemer daar geen vergunning voor, anders hadden de werkmannen die zeker kunnen tonen aan de politie. Mocht men toch de juiste documenten hebben, dan staan ze hier maandag wellicht terug. We maken ons met de buurt alleszins heel ongerust.”

De opdrachtgever van de kapwerken was niet bereikbaar voor een reactie. Mechels schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen (Vld-Groen-m+) kwam wel ter plaatse een kijkje nemen. “Ik heb de documenten opgevraagd. Als men geen vergunning heeft, gaan we een hartig woordje praten met de aannemer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER