© AP

Topfavoriet Macron wil als president Frankrijk “radicaal transformeren”

De meest kansrijke Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron zei donderdag dat Frankrijk een land is dat niet kan hervormd worden. In de plaats daarvan belooft hij een “radicale transformatie”. “De samenleving die ik voor ogen heb, is bevrijd van alle blokkeringen en beschermt de zwaksten”, zei Macron donderdag bij de langverwachte voorsteling van zijn verkiezingsprogramma.

Zijn beide belangrijkste concurrenten François Fillon en Marine Le Pen beschuldigde hij ervan met hun kritiek op Justitie de rechtsstaat aan te vallen. Beide kandidaten zijn verwikkeld in zaken waarbij familieleden of kennissen voor fictieve jobs vergoedingen hebben gekregen.

Macron wil in geval van een verkiezingsoverwinning verbieden dat parlementsleden aan familieleden nog een job kunnen verschaffen. Afgevaardigden zouden ook niet meer actief kunnen zijn als adviseur in raden van bestuur om belangenconflicten te vermijden.

© AP

Noch rechts, noch links

De 39-jarige politicus treedt aan als onafhankelijke kandidaat en behoort naar eigen zeggen “niet tot het rechtse noch het linkse kamp”. Hij is voorstander van een Europagezinde lijn en wil daarmee de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen van antwoord dienen. Macron werd in 2014 minister van Economie, Industrie en Digitale Economie onder de socialistische president François Hollande. Vorig jaar stapte hij uit de regering van premier Manuel Valls om met En Marche! zijn eigen politieke beweging op te richten.

Het programma van Macron voorziet hervormingen van het pensioenstelsel, de werkloosheidsuitkeringen en het arbeidsrecht. Hij wil ook vrijstellingen voor werknemers met een laag loon. Tegelijkertijd belooft Macron om in een periode van vijf jaar 60 miljard euro te besparen om het deficit van Frankrijk te verminderen. Zijn politieke tegenstanders hekelen zijn programma meteen als een actualisering van het tegenvallende presidentschap van François Hollande.

Op Europees vlak wil Macron een eigen begroting voor de Eurozone. Hij wil Duitsland vertellen dat Europa een “politiek van solidariteit en economisch herstel” nodig heeft.

© EPA

Goede peilingen

Volgens de huidige peilingen staat Macron met 21 procent tweede genoteerd achter Marine Le Pen, maar in de tweede en beslissende ronde zou hij het wel kunnen halen. Frankrijk kiest zijn nieuw staatshoofd over twee stembusgangen op 23 april en 7 mei.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER