Van Måneskin tot Nick Cave: deze popsterren springen openlijk in de bres voor Oekraïne

Onder andere Madonna en Miley Cyrus keerden zich al openlijk tegen het oorlogsgeweld. De Italiaanse band Måneskin speelt geen concerten meer tot er weer vrede is. Oekraïense Eurovisiesongfestivaliconen als Ruslana en Verka Serduchka tonen zich strijdvaardig op hun sociale media. En een haast vergeten 80's hit wordt officieus een strijdlied met de expliciete steun van de originele vertolker. Een overzicht van een solidaire popwereld... 

Sterren steunen op sociale media

Miley Cyrus voelt een persoonlijke band met Kiev waar ze de clip van haar wereldhit "Nothing breaks like a heart" opnam.  Op Twitter toont ze zich dan ook diepbedroefd door het oorlogsnieuws. 

Ik ben solidair met alle Oekraïners die lijden onder deze aanval en met iedereen die deze oorlog onmiddellijk een halt wil toeroepen.

Miley Cyrus
Miley Cyrus in de clip "Nothing breaks like a heart"

Barbra Streisand mengt zich bijna dagelijks in het strijdgewoel want ze heeft zelf Oekraïense roots. De 'woman in love' noemt de propaganda van Poetin een van de grootste leugens van deze eeuw: "Poetin claimt Oekraïne van Nazi's te willen ontdoen terwijl hij zich als Hitler gedraagt", klinkt het verbolgen op haar Twitteraccount.

Ook Madonna toont zich in deze kwestie actief op haar socials. Ze repostte enkele dagen terug een videoremix van "Sorry", gemaakt door een fan, die de vergelijking tussen Poetin en Hitler niet schuwt.  De Oekraïense president Zelensky ging de "queen of pop" meteen na de post volgen op Instagram. 

Annulaties concerten

Het regent annulaties in Rusland en Wit-Rusland door de oorlogszucht van Vladimir Poetin. Geen echte lust meer voor live concerten bij Iggy Pop, althans niet op Russische bodem. Ook "The Killers", "Bring Me The Horizon", "Nick Cave & The Bad Seeds" en "Yungblud" schrappen hun voorziene Russische shows van de kalender.

Onze gedachten gaan uit naar het moedige volk van Oekraïne, hun heroïsche leider, en iedereen die lijdt onder dit zinloos oorlogsgeweld

Nick Cave

De populaire Italiaanse songfestivalwinnaar Måneskin gaat nog een stapje verder en stelt (nog maar eens na alle corona-perikelen) zijn hele Europese tournee uit omwille van het aanhoudend oorlogsgeweld. De band hoopt met nieuwe data op de proppen te komen van zodra er weer vrede is... 

Onze eigen Belgische band Balthazar vond het in de huidige omstandigheden niet kies om in Moskou op te gaan treden. Ze traden al vele keren op in Oekraïne en zijn geschokt door de huidige gang van zaken... 

Reacties van Oekraïense en Russische popsterren

Ook rechtstreeks betrokken sterren roeren zich. De Oekraïense Eurovisiesongfestivalwinnares Ruslana stond al langer bekend als een taaie vaderlandslievende tante. In 2004 werd ze een van dé gezichten van de Oranjerevolutie en ging ze voor de goede zaak zelfs dagen in hongerstaking. Het leverde haar iets later ook een zitje in het parlement op.  Nu mobiliseert de 'Wild dances-zangeres' haar volk en de wereld via de sociale media. 

Nog zo'n Oekraïens songfestivalfenomeen dat zich onverzettelijk toont, is Verka Serduchka. Hij/zij deelde een veelzeggende foto met de tekst "...We verliezen de moed niet... Help de strijdkrachten, help het leger... " 

Jamala won in 2016 het Eurovisiesongfestival met een (politiek getinte) song over de deportatie van vele Krim-tataren naar Centraal-Azië door Jozef Stalin.  Ondertussen vluchtte de zangeres met haar kinderen naar Turkije en liet ze haar man en vader achter na geruchten dat ze op een lijst van mogelijke Russische doelwitten zou staan.

Jamala, in 2016 in volle glorie, nu een mogelijk doelwit voor de Russen.

Enkele Russische sterren wagen het dan toch om hun nek uit te steken. Nadezjda Tolokonnikova, van de feministische punkrockband Pussy Riot, belandde al enkele jaren terug in de gevangenis door haar verzet tegen Poetin. Afgelopen week zette ze haar schouders onder een veiling van een speciaal aangemaakte NFT (non fungible token) voor Oekraïne. Dat bracht een mooi bedrag van $ 6,7 miljoen op. 

Oxxxymiron, een bekende Russische rapper met 2,2 miljoen Instagramvolgers, sprak zich dapper uit tegen de oorlog: "Ze noemen het verdediging, maar Oekraïne is Rusland niet binnengevallen. Rusland valt een soevereine staat aan".  

Ook Sergey Lazarev, die Rusland op het Eurovisiesongfestival van 2016 vertegenwoordigde en eerder Poetin nog steunde, riep op tot het onmiddellijk stoppen van het bloedvergieten. 

We're not gonna take it - een officieuze strijdkreet

De 80's culthit "We're not gonna take it" van heavy metalband Twisted Sister lijkt hét strijdlied te worden van het geelblauwe verzet. Frontman Dee Snider, zelf Oekraïense roots, toonde zich meteen uiterst enthousiast en solidair.  

"Ik geef graag mijn zegen voor het gebruik van ons strijdlied. Mijn grootvader was Oekraïner nog voor de USSR het ooit innam. Dit mag niet opnieuw gebeuren.

Dee Snider

"We're not gonna take it" van "Twisted Sister" uit 1984,

Tot slot levert ook zanger Sting zijn persoonlijke bijdrage. Hier zingt hij een nieuwe versie van zijn klassieker "Russians."

Videospeler inladen...

Meest gelezen