Archiefbeeld. ©  via REUTERS

Erdogan telefoneert met Poetin en vraagt “dringend algemeen staakt-het-vuren”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag telefonisch contact gehad met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Hij riep hem op tot een “dringend algemeen staakt-het-vuren” in Oekraïne, aldus het Turks presidentschap in een verklaring.

Er wordt dit weekend druk over-en-weer gebeld met het Kremlin. Vanmiddag belde de Franse president Macron bijna twee uur, vanmorgen was het de beurt aan de Turkse president Erdogan. Die riep Poetin op om een wapenstilstand af te kondigen en om aan vredesonderhandelingen te beginnen.

De twee staatshoofden spraken elkaar enkele dagen voor het Diplomatieforum in Antalya, dat van 11 tot 13 maart in het zuiden van Turkije plaatsvindt. Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zal er naar verwachting aan deelnemen.

Turkije hoopt ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken te mogen verwelkomen om een zo ontmoeting tussen beide chefs van de diplomatie te organiseren. “Een dringend en alomvattend staakt-het-vuren zal het mogelijk maken een politieke oplossing te zoeken en humanitaire problemen aan te pakken,” zei de Turkse leider. Hij riep ook op om snel humanitaire corridors te openen in Oekraïne. Ankara is “bereid om op alle mogelijke manieren bij te dragen aan een vreedzame oplossing”, zei hij nog.

Volgens de officiële Turkse media heeft het telefoongesprek tussen de twee presidenten een uur geduurd. Turkije, dat lid is van de NAVO en bondgenoot van Oekraïne, probeert zijn betrekkingen met Rusland, waarvan het voor veel van zijn import afhankelijk is, in stand te houden. Erdogan heeft herhaaldelijk aangeboden als gastheer op te treden voor besprekingen tussen Oekraïne en Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER