©  EPA-EFE

Bart Swings derde op sensationeel WK allround na zege op 1.500 meter en tweede plaats op afsluitende 10.000 meter

Bart Swings heeft zondag brons veroverd op het WK allround in het Noorse Hamar. Met een tweede plaats op de afsluitende 10.000 meter, in 13:09.21, wipte de olympische kampioen op de massastart nog over de Noor Peder Kongshaug.

Maarten Delvaux
Bron: BELGA

De Zweed Nils van der Poel won de 10 kilometer in 12:41.56 en stak zo ook de eindzege op zak. De Nederlandse titelverdediger Patrick Roest strandde op de tweede stek. Na drie afstanden (500, 1.500 en 5.000 meter) was Roest nog leider, maar op de 10 kilometer moet hij in 13:36.08 met een vijfde plaats vrede nemen. In de eindstand heeft Van der Poel 22.80 voor op Roest, 30.44 op Swings en 48.04 op Kongshaug.

Een week lang was de focus van Swings niet op het schaatsen gericht geweest. België huldigde zijn individuele winnaar van de Olympische Winterspelen uit de historie en de schaatser genoot daarvan. Uiteindelijk slaagde de man uit Leuven erin zich op het wereldkampioenschap te richten. Een meerkamp over twee dagen, vier afstanden.

De veelzijdigste schaatser in het goed gevulde Vikingskipet was Nils van der Poel, de eerste Zweed die deze prestigieuze titel sinds 1973 behaalde. Op de tien kilometer verpletterde de tweevoudige winnaar van olympisch goud het baanrecord van de Nederlander Sven Kramer (12:41.56). Zijn concurrent Patrick Roest, al drie keer winnaar van het WK allround, mocht een rit later 21.7 verliezen,

Halverwege was al duidelijk dat de Nederlander de druk niet aankon. In totaal verloor hij driekwart minuut. Om deze prestigieuze titel wordt eens in de twee jaar geschaatst. Het allround schaatsen is minder geliefd, maar kent een traditie die terug gaat tot 1893. Ook in het verre verleden bestond het programma uit 500, 5.000, 1.500 en 10.000 meter.

Swings respecteert die traditie en dus ook de tien kilometer, de marathon voor klassementsschaatsers. Hij had het “voorrecht” rechtstreeks Van der Poel te treffen. De alleskunner op de lange afstanden reed Swings bijna op een ronde. Toch leidde het tot de tweede plaats voor de Vlaams-Brabander. Daardoor passeerde Swings in het klassement de Noor Peder Kongshaug. Eerder op de dag had Swings de 1.500 meter in 1:46.03 gewonnen.

Swings reed de 1500 meter tegen de debuterende Noor Sander Eitrem, die vlak voor de begin van het WK Hallgeir Engebraten moest vervangen. Engebraten mocht wegens een positieve coronatest niet meedoen. De Vlaams-Brabander overtuigde met ronden van 26.2, 27.1 en 28.3 na een redelijke opening van 24.4. Roest werd op de 1500 meter tweede in 1:46.48, de Amerikaan Emery Lehman derde in 1:46.75.

De beste Belgische schaatser gaat er prat op snel recupereren, hetgeen met twee afstanden op één dag voor een allrounder noodzakelijk is. In het begin van zijn loopbaan als schaatser werd Swings ook al eens derde bij een WK allround. Dat was in 2013, eveneens in Hamar. Swings moest toen zijn meerdere erkennen in Kramer en de Noor Havard Bökko.

Over een week sluit Swings het seizoen af met de wereldbekerfinale in de Thialf Arena van Heerenveen. Het is de plaats waar hij voor het schaatsen is gaan wonen. Daar is hij de ster op de massastart, het onderdeel dat hem vier jaar geleden al zilver en dit seizoen goud bracht.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer