Stille wake bij huis waar Jairon overleed: “Wat hier gebeurde, kàn niet!”

Turnhout -

Een vijftigtal familieleden, vrienden en sympathisanten stapten zondag op tijdens een stille wake bij het huis waar tien dagen geleden het levenloze lichaam van de 14-jarige Jairon werd aangetroffen. Jairons moeder had het emotioneel zwaar.

Hans Otten

Met brandende kaarsjes in de hand stapten de zowat vijftig aanwezigen zondagavond op in een stille optocht door de villawijk Kampheidelaan op de grens van Turnhout en Ravels. De groep hield ten slotte halt bij het grote huurhuis waar de politie tien dagen voordien bij een huiszoeking het levenloze lichaam op zijn bed had aangetroffen. De jongen bleek al twee maanden dood te zijn, volgens zijn vader overleden na een plotse opstoot van een ziekte.

De deelnemers aan de wake plaatsten hun kaarsjes op een groot houten hart, dat voor de voordeur van de woning was geplaatst. Na een minuut stilte klonk luid applaus voor de talentvolle jongen, die een begenadigd bokser was. Het merendeel van de aanwezigen droeg de witte hoodie met Jairons naam, die ook tijdens zijn begrafenis in Tilburg de dag eerder alomtegenwoordig was.

LEES OOK. Emotioneel afscheid van Jairon (14) in Tilburg: “Hij was onze kampioen”

 ©  Bert De Deken

“Niet rechtvaardig”

“Ik hoop dat iedereen die hier nu staat, samen met ons kan vechten tegen wat hier in dit huis gebeurd is”, nam een tante van Jairon het woord. Ze verwees daarbij naar de religieuze achtergrond van de vader en andere bewoners, die naar hun zeggen hun hoop eerder in God dan in de wetenschap hadden gesteld.

“Want het is niet eerlijk wat een jongetje van 14 jaar hier overkomen is. Dat klopt niet wat hier gebeurd is met mijn neefje, dat is niet rechtvaardig. Iedereen die een kind heeft, moet weten dat wij niet achter hier gebeurd is staan. Dat klopt niet! Het is niet eerlijk, dit had niet mogen gebeuren.”

LEES OOK. Moeder en pluspapa overleden Jairon blijven getraumatiseerd achter: “Mama kreeg steeds smoesjes te horen”

 ©  Bert De Deken

Ook Jairons moeder en haar vriend namen aan de stille wake deel. Voor de vrouw werd het een emotionele beproeving, waarbij de mensen om haar heen haar verschillende keren moesten ondersteunen.

De kleine herdenkingsplechtigheid aan de woning was een initiatief van Pascale Bertels, wiens schoondochter een tante is van Jairon. “Zelf heb ik Jairon nooit ontmoet, maar het leed heeft me wel enorm getroffen. Dit mag geen enkel kind en geen enkele moeder overkomen. Maar toen ik enkele dagen geleden zelf een kaarsje wilde plaatsen bij het huis, trof het me diep dat er geen bloemen of kaarsen stonden. Dat wilde ik met deze wake rechtzetten.”

LEES OOK. Vader van Jairon (14), die wekenlang na zijn dood op bed bleef liggen, blijft aangehouden: “Hij hoopte dat God nog iets voor hem kon doen”

 ©  AF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen