Felle kritiek nu blijkt dat humanitaire corridors Oekraïners naar Rusland leiden: “Compleet immoreel”

In Oekraïne zwijgen sinds 10u lokale tijd (8u bij ons) de wapens even om opnieuw mensen te evacueren en hulp aan te reiken via humanitaire corridors. Het Russische leger heeft ingestemd met dat staakt-het-vuren in Kiev, Marioepol, Charkov en Soemy. Maar er is felle kritiek vanuit Frankrijk en Oekraïne, nu blijkt dat de vluchtwegen naar (Wit-)Rusland leiden.

Guy Stevens
Bron: BELGA

Rusland zegt humanitaire corridors te zullen openen voor de evacuatie van de bevolking uit de Oekraïense steden Kiev, Marioepol, Charkiv en Soemi. Daarvoor zal maandag vanaf 10u lokale tijd (8u bij ons) een “regime van stilte” gelden, een staakt-het-vuren. Dat kondigde het Russische ministerie van Defensie aan.

Het ministerie legt volgens het Russische persagentschap Interfax uit dat de corridors er komen vanwege de catastrofale humanitaire situatie in Kiev, Charkiv, Soemi en Marioepol en op persoonlijk verzoek van Frans president Emmanuel Macron aan Russisch president Vladimir Poetin.

Gedeeld met VN

Het Russische leger kondigde aan een corridor te openen tussen de hoofdstad Kiev en de Wit-Russische stad Homel, niet ver van de Oekraïense grens. Daarnaast vertrekken twee corridors uit Marioepol naar ofwel het Russische Rostov aan de Don, ofwel naar het westen tot aan de Oekraïense stad Zaporizja. Vanuit Charkov leidt een andere corridor tot de Russische stad Belgorod. De burgers van Soemi kunnen ofwel naar Belgorod, ofwel naar het Oekraïense Poltava.

LEES OOK. De bussen stonden klaar om hen te evacueren en toen werd het vuur toch geopend: gedood terwijl ze vluchten

Op die beslissing van Rusland is al felle kritiek gekomen. “Compleet immoreel”, noemt de woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski het dat de humanitaire corridors de Oekraïners leiden naar Wit-Rusland en Rusland. “Die mensen moeten weg kunnen naar veilige oorden op Oekraïens grondgebied”, zei hij. “Dit zijn Oekraïense burgers en zij hebben alle recht om binnen hun eigen land geëvacueerd te worden.”

Ook Frankrijk is misnoegd. De corridors kwamen er wel na een persoonlijk verzoek van de Franse president Macron. Maar, zo zegt het Elysée bij BFM TV, helemaal tevreden is hij daar niet mee. Want enkele van die corridors leiden de vluchtende bewoners naar Rusland en Wit-Rusland.

“Daar heeft de president niet om gevraagd”, klinkt het. “Hij heeft uitdrukkelijk gevraagd om de burgers te laten vertrekken en om hulp te laten komen. Maar nu doet Poetin alsof de Oekraïners de agressors zijn en dat de Russen diegenen zijn die politiek asiel verlenen.”

Afgelopen weekend zijn al twee pogingen tot evacuatie van de bewoners van Marioepol mislukt. Beide partijen beschuldigden elkaar ervan een afgesproken bestand daaromtrent te hebben geschonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER