radio 2

Bart De Wever (N-VA) over vluchtelingen uit Oekraïne: "Dit zijn onze broeders en zusters, wij moeten hen opvangen"

Inwoners van Oekraïne zijn Europeanen en onze broeders en zusters. Daarom moeten wij hen opvangen als zij hun land ontvluchten. Dat heeft burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) gezegd na een eucharistieviering in de Sint-Andrieskerk.

Gisteren vond in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen een eucharistieviering plaats om voor vrede te bidden in Oekraïne. De bisschop van Antwerpen, Johan Bonny leidde de dienst samen met enkele Oekraïens-Belgische priesters. Er was meer volk dan gewoonlijk.

"Opnieuw zit er een dictator, die zegt, wat van u is, moet van mij zijn. Dan kan je wel historisch zeggen, ooit hebben wij uw gebied bezet, maar wij vragen ook niet dat de Habsburgers weer naar hier komen om onze contreien te bezetten. Je moet historische feiten aanvaarden voor wat ze zijn, maar wanneer mensen gedood worden, heeft heel de wereld het recht en de plicht om tussen te komen", zei bisschop Bonny.

Dat we dit in Europa nog moeten meemaken. Het is precies de jaren '40

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Op het einde van de mis nam ook burgemeester Bart de Wever eventjes het woord. "Er hing een zeer geladen sfeer in de kerk van de Oekraïners. Iedereen is verbijsterd dat dit in Europa gebeurt, ook al zag je het misschien aankomen. Dat we dit nog moeten meemaken, het is precies de jaren '40. Dit zijn Europeanen, dit zijn onze broeders en zusters. Als die vluchten, moeten wij hen opvangen. Best collectief. Er zijn al bussen met Oekraïners aangekomen en opgevangen in Malle, maar momenteel is het nog chaos", zei een duidelijk geëmotioneerde De Wever. (lees verder onder foto)

radio 2

Vanaf vandaag gaat bisschop Bonny de Sint- Michiel- en- Sint-Petruskerk op de Amerikalei in Antwerpen openstellen voor alle Oekraïense gelovigen die er kunnen komen bidden, en er binnenkort ook hulp kunnen krijgen. Ze gaan ook bekijken of ze er medewerkers kunnen zetten die de vluchtelingen kunnen helpen.

Meest gelezen