De Russische gymnast Ivan Kuliak had de letter ‘Z’ op de borst geplakt. 

 

Russische gymnast riskeert lange straf voor statement met letter ‘Z’, maar hij is niet de enige sporter die steun betuigt aan de Russische invasie

De Russische gymnast Ivan Kuliak (20) zou wel eens snel spijt kunnen krijgen van het statement dat hij maakte op het podium van de Apparatus World Cup in Doha. Kuliak die het podium mocht betreden als bronzen medaillewinnaar had op zijn borst de letter ‘Z’ aangebracht, wat gezien kan worden als openlijke steunbetuiging aan de Russische troepen in Oekraïne. De internationale turnbond (FIG) opent een onderzoek naar het “schokkende gedrag” en Kuliak riskeert een lange schorsing en zelfs het verliezen van zijn bronzen plak.

rvs

LEES OOK. Waarom veel Russische tanks met een grote Z zijn beschilderd

Na afloop van de competitie van de discipline brug met gelijke leggers, hadden weinig het nog over de prestatie van de jonge Rus Kuliak. Dat werd overschaduwd door het subtiele maar overduidelijke politieke statement dat hij maakte bij het ophalen van zijn medaille.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De letter Z die hij op zijn borst had aangebracht wordt door Russische troepen in Oekraïne gebruikt op hun militaire voertuigen. De Z, vreemd genoeg geen onderdeel van het Cyrillische schrift, is een symbool geworden voor de steun aan Rusland en het Russische leger.

De letter Z op een scherm in Sint-Petersburg. Ze is een symbool geworden voor de steun aan Rusland in het conflict met Oekraïne. ©  REUTERS

Dat naast Kuliak een Oekraïner op het podium stond, maakte zijn actie nog opmerkelijker. Illia Kovtun won goud in dezelfde competitie. “De internationale turnfederatie bevestigt dat het de ethische commissie om een onderzoek zal vragen na het schokkend gedrag van Kuliak”, liet de turnbond ondertussen weten in een persbericht.

The Guardian deed navraag bij FIG welke straf Kuliak nu riskeert. De turnbond verwees de Britse krant door naar artikel 42.3 van zijn statuten, die bepaald welke disciplinaire maatregelen de bond kan opleggen. Onder de maatregelen kan onder meer “het schorsen van de atleet uit de uitslag van een competitie” vallen. Op die manier zou de gymnast zijn bronzen plak kunnen verliezen. Een andere mogelijke straf is het verbod op deelname aan andere officiële tornooien en voor een onbepaalde duurtijd. Een lange schorsing kan dus Kuliaks deel zijn.

Alle Russische en Wit-Russische atleten en scheidsrechters zijn sowieso vanaf vandaag hoe dan ook verbannen uit alle turncompetities. De landen mogen ook geen internationale wedstrijden meer organiseren voor onbepaalde tijd.

Andere sporters

Kuliak is niet de eerste en enige Russische gymnast die het nodig acht om zijn steun aan Poetin uit te spreken via de letter ‘Z’. Vorige week deelde Svetlana Khorkina, die tussen 1996 en 2004 zeven Olympische medailles won, het ‘Z’-symbool op Instagram met het bijschrift: “Een campagne voor zij die zich niet schamen om Rus te zijn”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarnaast is de voormalige vicewereldkampioen schaken Sergej Karjakin verbannen uit een aantal prestigieuze toernooien, waaronder de Grand Chess tour, na verschillende uitgesproken steunbetuigingen aan de invasie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER