Vlaamse tandartsen verbolgen over schorsing resultaten Franstalige selectieproef

Het Verbond van Vlaamse Tandartsen is niet te spreken over een arrest van de Raad van State. De Raad heeft de resultaten van negen studenten van de selectieproef voor Franstalige tandartsen geschorst. De Vlaamse tandartsen vrezen nu dat er in Franstalig België te veel tandartsen bij zullen komen en dat het gezondheidsbudget zal ontsporen.

Sinds vorig jaar moeten Franstalige studenten tandheelkunde en geneeskunde ná hun eerste academiejaar een selectieproef afleggen. Op basis van die proef, wordt gekeken wie verder mag studeren en dus toegang krijgt tot het tweede jaar.

Eind juni namen aan Franstalige kant 1.112 studenten deel aan de selectieproef. Alleen de 582 studenten met de beste resultaten mogen hun studie in september voortzetten en krijgen dus toegang tot het tweede academiejaar.

Tien studenten uit Namen die onvoldoende hadden gescoord op de proef en dus niet verder mogen studeren, stapten naar de Raad van State. Die schorste de beslissing van de jury bij negen van hen. De Raad oordeelde dat het besluit van de Franse gemeenschap voor de invoering van de proef niet meer werd voorgelegd aan de afdeling van de Raad van State, wat volgens het rechtsorgaan "een substantiële vormvereiste is".

"Moedwillig uitgelokt"

Dat de Franse gemeenschapsregering "de standaardprocedure heeft genegeerd", doet volgens het Vlaams Verbond voor Tandartsen vermoeden dat de schorsingen "moedwillig werden uitgelokt".

Het verbond waarschuwt dat de Franstalige universiteiten zonder het filtersysteem "door overbezetting (tand)artsen afleveren die niet de nodige klinische opleiding genieten. Vlaamse zorgverleners in spe worden op die manier gediscrimineerd", luidt het. "Het overaanbod zal daarnaast het budget van de ziekteverzekering uit zijn voegen doen barsten."

Het tandartsenverbond vraagt "een gepaste reactie" van federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "We hebben de deelstaten juist gevraagd om een filter te installeren om de balans in evenwicht te houden", luidt het bij het kabinet van De Block.

Het kabinet benadrukt daarnaast dat de Raad voorlopig enkel de beslissing in negen individuele gevallen heeft geschorst.

Meest gelezen