Vertrek Apple uit Rusland kost het bedrijf 3 miljoen dollar per dag

Het vertrek van de techgigant Apple uit Rusland kost het bedrijf grosso modo 3 miljoen dollar per dag. Dat is het zakencijfer dat elke 24 uur wordt gerealiseerd door de verkoop van iPhones, blijkt uit een analyse van Burga.

De Russische Federatie blijft een marginale speler voor Apple. Het land heeft een economie die amper het gecombineerde bbp van Nederland en België overstijgt. Het vertrek uit Rusland zal dan ook een beperkte weerslag hebben op de verkoop van smartphones. Die vertoont in het land wel een stijgende lijn. Op jaarbasis gaat het om een bedrag van iets meer dan 1 miljard dollar. Dat bedrag is gebaseerd op het marktaandeel van Apple in Rusland en de inkomsten van het bedrijf vanaf 2021.

Uit gegevens van Burga blijkt dat Apple op basis van verkopen goed is voor 15% van de Russische smartphonemarkt. Het Amerikaanse bedrijf neemt daarmee de derde plaats in. Het Zuid-Koreaanse Samsung staat op de eerste plaats met 34%, gevolgd door Xiaomi op de derde plaats met 26%. Realme heeft een aandeel van 8%, gevolgd door Poco met 3%, terwijl andere kleinere merken goed zijn voor 14%.

De gederfde inkomsten kunnen hoger uitvallen, aangezien de algemene inkomsten uit de verkoop van smartphones in Rusland tussen 2014 en 2021 met bijna 200% zijn gestegen.

Apple en Rusland, een mislukt huwelijk

Het rapport erkent ook de moeizame relatie tussen Rusland en Apple in de afgelopen jaren.

“Apple’s exit uit Rusland zet een punt achter de moeilijke relatie tussen beide entiteiten. Met name Rusland heeft in het verleden dubieuze beleidsregels uitgevaardigd waaraan bedrijven als Apple zich moesten houden. Apple had zich nog maar kort geleden gehouden aan een overheidsmandaat om kantoren te openen in Rusland om daar online diensten aan te bieden.”

Ondertussen zou ook Samsung Rusland hebben verlaten. Dat opent een nieuw venster voor Chinese operatoren die geen aanstalten maken om te vertrekken. Die bedrijven kunnen wel de gevolgen ondervinden van eventuele vervolgsancties die bedrijven kunnen verbieden in Rusland te opereren met technologie uit de VS.

Meer