Radio 2

Twee notarissen vrijgesproken voor oplichting bejaarde vrouw uit Knokke-Heist: "Ze schonk 800.000 euro weg"

Twee notarissen zijn vrijgesproken voor hun betrokkenheid bij schenkingen die een 97-jarige bewoonster van een serviceflatgebouw in Knokke-Heist deed. De vrouw schonk 800.000 euro aan de dochter van de ex-uitbaatster van het rusthuis. Die vrouw, haar moeder en een vertrouwenspersoon zijn wel voor een deel schuldig bevonden.

9 jaar geleden kreeg de neef van de bejaarde vrouw een anonieme brief in de bus. Volgens de schrijver werd zijn overleden tante op 15 maart 2013 "op weerzinwekkende wijze" 800.000 euro armer gemaakt door de uitbaatster van Seaflower Service Palace in Knokke, het serviceflatgebouw waar ze op dat moment verbleef. Ook de dochter van de vrouw was volgens de tipgever betrokken.  

De bejaarde vrouw was na enkele herseninfarcten al een tijd beginnend dementerend. De neef van Georgette stapte met de anonieme brief naar de onderzoeksrechter en diende een klacht in. Niet enkel tegen de uitbaatster én de dochter van het serviceflatgebouw, maar ook tegen 2 notarissen. Eén van de notarissen uit Brugge had een relatie met de dochter en hielp volgens de nabestaanden mee aan het opzetten van de oplichting. Ook zijn collega uit Waarschoot kreeg een klacht omdat hij gevraagd werd om de schenkingen te voltrekken.

"Ze dacht dat ze een hoeve gekocht had"

Volgens de nabestaanden werd de bejaarde vrouw wijsgemaakt dat ze een koopovereenkomst voor een hoeve in Lissewege ondertekende.   

De correctionele rechtbank in Brugge heeft vandaag geoordeeld dat de ex-uitbaatster en haar dochter misbruik gemaakt hebben van de psychische toestand van de bejaarde vrouw. Ook de vertrouwenspersoon die de bejaarde vrouw naar de notarissen bracht, om de akte te tekenen, zou de psychische toestand van de vrouw misbruikt hebben. De 3 zijn veroordeeld tot 4 maanden cel met uitstel.

De 2 notarissen zijn vrijgesproken.  De rechters vonden geen bewijs dat zij op de hoogte waren van de mentale gezondheid van de bejaarde vrouw. 

Meest gelezen