Represented by ZUMA Press, Inc.

Een verblijf boeken en betalen in Oekraïne (en niet opdagen): "Een makkelijke manier om steun te bieden"

De initiatieven om Oekraïners te helpen, stapelen zich op. Zo boeken en betalen mensen massaal een verblijf in Oekraïense steden, al gaan ze uiteraard niet ter plaatse. Op die manier bieden ze financiële steun aan de inwoners daar. Francine De Caluwe uit Antwerpen boekte voor vanavond een kamer in Odessa.

De solidariteit en steun naar de Oekraïners toe is enorm. Van inzamelacties tot het opvangen van vluchtelingen. Ook het boeken van verblijven in Oekraïense steden is populair. Francine De Caluwe boekte voor vanavond een hotel in Odessa, een havenstad aan de Zwarte Zee. "Ik ga natuurlijk niet echt naar daar. Ik was gisteren thuis, zoals zovelen, aan het praten over de situatie. Ik vroeg me af hoe je ervoor kan zorgen dat Oekraïners rechtstreeks en snel centen kunnen krijgen op een eenvoudige manier. En toen dacht ik: waarom geen verblijf boeken via Airbnb of een ander platform?"

Beluister hier het gesprek:

Francine plaatste haar idee op Facebook. "Ik kreeg meteen reactie van vrienden die al hetzelfde hadden gedaan in Kiev en andere steden. Het is een haalbare methode voor veel mensen om steun te bieden." Via sociale media kreeg Francine intussen ook de tip om kamers te boeken in steden die al belaagd worden, denk maar aan Kiev en Marioepol. "Vluchtelingen die meer naar het Westen trekken, hebben zelf ook nood aan kamers en verblijfplaatsen. Dus hou die plaatsen vrij voor hen."

Francine liet het hotel weten dat ze uiteraard niet zou komen opdagen, maar dat ze op die manier steun wil bieden. "Ik heb gemaild in het Engels, maar ik heb het bericht ook door een vertaal-app gehaald. Niet veel later kreeg ik antwoord dat ze de hulp enorm appreciëren. Ze waren erg aangedaan en gaan me laten weten wanneer ze het geld ontvangen hebben. Ik ga zeker nog een paar kamers boeken", zegt Francine. 

Intussen leeft de oproep om kamers te boeken ook massaal op sociale media. Airbnb-hosts in Oekraïne worden overspoeld met boekingen van over de hele wereld. Het populaire verhuurplatform heeft intussen laten weten dat ze voorlopig afzien van de reservatiekosten in het hele land. "Je geld komt dus rechtstreeks bij de verhuurders terecht. Booking heeft dat voorlopig nog niet beslist, maar ik hoop dat ze snel volgen", zegt Francine. Daarnaast roept platform Airbnb ook op om vluchtelingen gratis onderdak te bieden via beschikbare verblijfplaatsen. 

Meest gelezen