Direct naar artikelinhoud
NieuwsOekraïne

Rusland staat open voor nucleair overleg met IAEA en Kiev, maar niet in Tsjernobyl

Rusland heeft de oude centrale van Tsjernobyl momenteel onder controle.Beeld EPA

Rusland heeft gezegd dat het achter een voorstel van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) staat voor trilaterale gesprekken met Kiev over het veiligstellen van nucleaire installaties in Oekraïne, nu de invasie van Rusland in zijn buurland twaalf dagen bezig is. Moskou ziet een bijeenkomst in Tsjernobyl echter niet zitten.

Directeur-generaal Rafael Grossi van het IAEA drong vrijdag aan om zo snel mogelijk rond de tafel te gaan zitten, onder leiding van het IAEA. De wereld houdt de adem in nu er gevochten wordt rond Oekraïense nucleaire faciliteiten, vooral nadat vorige week brand uitbrak in de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa.

Het IAEA heeft zijn bezorgdheid uitgedrukt dat de Russische invasie onbedoeld zou kunnen leiden tot een kernramp.

Eventueel overleg zal waarschijnlijk gevoerd worden door hooggeplaatste ambtenaren van de nucleaire veiligheidsdiensten van elk land, zei Mikhail Oeljanov, de Russische ambassadeur bij het IAEA.

Hij zei echter dat Rusland Grossi’s voorstel om de partijen bijeen te brengen in de oude kerncentrale van Tsjernobyl, waar in 1986 een kernramp plaatsvond die de wereld schokte, niet steunt. 

“Ik denk dat Tsjernobyl niet de beste plaats is voor zo’n bijeenkomst. Er zijn tal van hoofdsteden in de wereld”, zei Oeljanov. Tsjernobyl staat onder Russische controle sinds vrij vroeg in de Russische invasie.

Oeljanov zei dat het nu wachten is op de beslissing van Kiev om deel te nemen aan de besprekingen.

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan opzettelijk kerninstallaties als doelwit te nemen in een land dat al zo zwaar getroffen werd door de ramp van Tsjernobyl. Rusland ontkent die beschuldigingen.

Oekraïne beschuldigt de Russen er ook van de communicatie tussen de kerncentrales en de Oekraïense autoriteit voor nucleair toezicht te hebben verstoord.