Dit gebeurde vannacht in Oekraïne: kinderen gedood, nieuw staakt-het-vuren en Zelenski trekt zich niet terug

In een nieuwe videoboodschap prees de Oekraïense president Volodimir Zelenski opnieuw het verzet van zijn land. De oorlog is volgens hem daardoor “een nachtmerrie” geworden voor Rusland. Moskou liet verder weten een staakt-het-vuren te willen houden om 8u Belgische tijd.

Charlotte Van Campenhout
  • Volgens Dmytro Zhyvytsky, die de regionale militaire administratie van de stad Soemy leidt, waren er bij de slachtoffers van luchtaanvallen op Soemy en omliggende voorsteden maandag ook kinderen. Dat zei hij in een video die maandagavond laat op Facebook werd geplaatst. Volgens Zhyvytsky vielen er zeker tien slachtoffers.
  • De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Oekraïense bevolking opnieuw toegesproken in een nachtelijke videospeech. Dat deed hij vanuit zijn presidentieel kantoor in Kiev. “Jullie trekken jullie niet terug. Wij trekken ons niet terug.” Hij prees onder meer het “heroïsche” verzet van zijn land en zei dat de oorlog daardoor “een nachtmerrie” is geworden voor Rusland.
  • Zelenski beschuldigde Rusland er ook opnieuw van vluchtende burgers aan te vallen. Eerder op maandag wees zijn regering een aanbod van Moskou af om humanitaire corridors te creëren toen bleek dat die routes naar Rusland en Wit-Rusland leidden.
  • Moskou wil dinsdagochtend om 10u Russische tijd (8u Belgische tijd) een staakt-het-vuren laten ingaan. Het moet de evacuatie van Oekraïense burgers via humanitaire corridors toelaten.
  • Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie is bij gevechten in Charkov een Russische generaal om het leven gekomen. Het zou gaan om Vitali Gerasimov. Hij zou de eerste plaatsvervangend commandant van het 41ste leger van Rusland zijn geweest.
  • De Russische president Vladimir Poetin zal geen rekruten of reservisten naar Oekraïne sturen om hen te laten vechten. “Ik wil benadrukken dat dienstplichtige soldaten niet deelnemen aan gevechten en dat ook niet zullen doen. Er zal ook geen extra dienstplicht voor reservisten komen”, aldus Poetin in een televisietoespraak. “De gestelde doelen worden alleen door beroepsmilitairen uitgevoerd. Ik weet zeker dat ze op een effectieve manier veiligheid en vrede voor het Russische volk garanderen.”
  • Zelenski heeft de Oekraïense soldaten teruggeroepen die aan buitenlandse missies deelnemen. Die “hoogprofessionele militairen” zijn nodig in de strijd tegen de Russen, luidt het. Volgens Oekraïense media zijn soldaten actief in Kosovo, Congo en Ivoorkust.
  • De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba heeft bevestigd dat er een ontmoeting gepland is met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. “Momenteel is 10 maart gepland. Als hij naar Antalya (stad in Zuid-Turkije, red.) wil vliegen, dan kom ik ook.”
  • Het bestuur van de Wereldbank heeft een omvangrijker pakket noodsteun voor Oekraïne goedgekeurd. In totaal gaat het nu om 666 miljoen euro.
  • De Chinese minister van Buitenland heeft de relatie tussen Peking en Moskou als “ijzersterk” beschreven. Het land zal Rusland geen sancties opleggen ondanks toenemende westerse druk.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER