Zo kies je in vijf stappen de beste printer

 ©  Shutterstock

Zwart-wit of ook kleur? Inkt of toch toner? Scannen en kopiëren of niet? De basisfunctie van een printer is bij elk toestel hetzelfde, maar toch zijn er tal van elementen waarmee je rekening moet houden als je een nieuw model in huis haalt. Onze experten maken kiezen wat eenvoudiger.

Sofie Geusens

Stap 1: Waarvoor wil je hem gebruiken?

“Je moet altijd beginnen met de vraag: waarvoor ga je de printer gebruiken?”, zegt Rink, productspecialist printers en cartridges bij Coolblue. Het simpele antwoord is dan: om zaken af te drukken. Maar zo eenvoudig is het niet. “Wij onderscheiden drie soorten gebruik: voor thuis, zakelijk en fotoprinters. De volgende vraag die je jezelf moet stellen, is wát je wil printen. Vooral tekst? Enkel in het zwart-wit of ook in kleur? Wil je veel foto’s afdrukken? Hoeveel wil je kunnen afdrukken? Hoe snel moet dat gaan? Wil je ook kunnen kopiëren en scannen?” Op basis van je antwoorden, kan je verder kiezen.

Stap 2: Welk type printer kies je dan?

Op basis van je wensen, kan je kiezen uit twee soorten printers: de inkjet- of de laserprinter. “Die doen hetzelfde, maar de technologie is verschillend”, zegt Rink. Een inkjetprinter gebruikt vloeibare inkt die door middel van spuitmondjes op het papier wordt gespoten. Doordat de printkop over het papier heen en weer moet bewegen, duurt het printen iets langer dan bij een laserprinter. Een laserprinter werkt niet met inkt maar met toner. De laser activeert een elektrische lading waardoor de toner, een poeder, aan het papier blijft kleven en letters en afbeeldingen vormt.

Door dat verschil in technologie is er ook een groot verschil in gebruik. “Laserprinters drukken sneller en veel mooier tekst af. Grafieken of foto’s komen dan weer slecht over”, zegt Thomas Gijs, expert bij consumentenorganisatie Test Aankoop. Door het elektrisch veld hebben laserprinters veel meer moeite om kleurnuances aan te brengen. Een inkjetprinter kan meer kleurdiepte aanbrengen.

Binnen die twee types printers kan je dan ook nog de keuze maken voor een zwart-wit- of een kleurenprinter. “Als je bijvoorbeeld enkel facturen moet afdrukken, is kleur misschien niet zo belangrijk. Dan kan een laserprinter interessanter zijn”, zegt Rink.

Toch kiezen de meeste mensen voor thuisgebruik voor een inkjetprinter. En dat ligt voornamelijk aan de prijs. (Zie stap 5)

Stap 3: Welke specificaties heb je nodig?

De ene printer heeft al wat meer functionaliteiten dan de andere. Wil je bijvoorbeeld dat je printer ook kan scannen en kopiëren? Dan is een all-in-one printer interessant. “Moet je veel scannen en kopiëren, dan is een automatische documenteninvoer ook wel handig. Dan leg je de hele stapel in de printer en die neemt dan zelf automatisch de volgende pagina”, zegt Rink. “Ook automatisch dubbelzijdig printen is nog steeds niet standaard inbegrepen, maar kan wel handig zijn.”

Daarnaast wijst hij ook op wifi-ondersteuning. “Het is erg handig dat je draadloos van je laptop of smartphone kan printen. Al kan dat soms wel eens voor uitdagingen zorgen. Nagenoeg alle printers werken ook nog steeds met een USB-kabel. Let op: vaak wordt die kabel er niet standaard bijgeleverd.”

Stap 4: Wat met inkt?

“Cartridges zijn goedkoper dan toner, maar gaan minder lang mee”, zegt Rink. “Er bestaan ook goedkopere huismerkcartridges, maar die zullen niet 100 procent bij je toestel passen. Met een originele cartridge heb je het voordeel dat ze altijd werken en nooit zullen lekken.”

Je kan ook een abonnement nemen op inkt. “Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor x aantal pagina’s en je moet zelf niet nadenken over de aankoop van nieuwe cartridges. Dat doet de printer zelf en de inkt wordt opgestuurd.”

Een derde optie zijn inkjetprinters met een inkttank. “Dat zijn printers met een reservoir dat je kan bijvullen met spotgoedkope inkt uit flesjes”, zegt Gijs. “Vaak zijn die flesjes inbegrepen bij de aankoop en kan je daar enkele jaren mee verder. Maar zo’n printer is wel duurder in aankoop.”

(Lees verder onder de foto)

 ©  Shutterstock

Stap 5: Wat moet dat dan kosten?

“Hoe meer functionaliteit, hoe duurder”, zegt Rink. “Een all-in-one laserprinter zal ook een stuk duurder zijn dan een inkjetprinter. Het is vooral belangrijk dat je een apparaat kiest dat bij jouw printbehoefte hoort. Goedkoper betekent niet per se slechter, en duurder is niet per se beter.”

Bij Test Aankoop hanteren ze volgende richtprijzen: Voor vijftig euro vind je al een degelijke multifunctionele kleureninkjetprinter. “Maar het verdienmodel op inkjetprinters is de inkt en niet het apparaat zelf. Wij merken dat bij goedkopere modellen de prijzen per afgedrukte pagina het hoogst liggen omdat het inktverbruik hoger ligt”, zegt hij. “De beste laserprinters vind je voor iets meer dan 150 euro. Een multifunctionele kleureninkttankprinter van goede kwaliteit kan je al vinden voor zo’n 230 euro.”

En wat na de aankoop?

Volgens een enquête van Test Aankoop uit 2021 blijkt dat consumenten gemiddeld om de zes jaar hun printer vernieuwen. Rink, productspecialist printers en cartridges bij Coolblue, verduidelijkt dat het afhangt van het gebruik. “Een printer heeft een aantal afdrukken dat die per maand kan maken. Ga je daar over, dan heb je meer kans dat hij kapotgaat. Het tegenovergestelde, te weinig printen, kan eigenlijk niet. Maar toch moet je daarmee opletten. “Bij een inkjetprinter loop je het risico dat de inkt opdroogt. Laat daarom van tijd tot tijd het onderhoudsprogramma draaien. Zo voorkom je ook verstoppingen en hou je je printer in topconditie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer