2022 Anadolu Agency

Eerste burgers uit belegerde steden geëvacueerd, route uit Marioepol zou zijn aangevallen: dag 13 van de oorlog

Op de dertiende dag van de oorlog in Oekraïne worden op verschillende plaatsen in het land humanitaire corridors opgezet. Rond de stad Soemi, in het oosten van Oekraïne, geldt lokaal een staakt-het-vuren dat 12 uur zou moeten duren. Een eerste groep van zo'n duizend buitenlandse studenten zou de stad hebben verlaten. Een tweede konvooi zou ook vertrokken zijn. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zouden Russische troepen de evacuatieroute uit Marioepol bombarderen.

Staakt-het-vuren en evacuaties

Ook op dag 13 worden humanitaire corridors opgezet om burgers te evacueren uit verschillende Oekraïense steden. Volgens het Russische ministerie van Defensie kunnen burgers worden geëvacueerd uit Kiev, Charkov, Soemi en Marioepol. 

BEKIJK hier de beelden van evacuaties, uit de stad Soemi ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

Om 8 uur (9 uur lokale tijd) vanochtend is in Soemi, in het oosten van Oekraïne, een staakt-het-vuren begonnen om een veilige doorgang te verlenen aan de geëvacueerden, dat zegt de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek. Dat akkoord zou 12 uur lang moeten duren. 

Volgens de lokale gouverneur zouden zo'n duizend buitenlandse studenten zijn geëvacueerd in een eerste fase. Het afgesproken staakt-het-vuren zou volgens de gouverneur ook stand houden, met uitzondering van één incident. Dat meldt het persagentschap Reuters. Beelden vanuit Soemi tonen bussen die burgers, onder wie ook internationale studenten, vanuit Soemi naar Poltava zullen brengen. Intussen zou er ook een tweede konvooi onderweg zijn vanuit de stad Soemi, dat melden de Oekraïense autoriteiten.

Vanuit de zuidelijke havenstad Marioepol verlopen de evacuaties veel moeizamer. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat Russische troepen de evacuatieroute vanuit Marioepol zouden bombarderen. "De vijand lanceerde een aanval precies in de richting van de humanitaire corridor," klinkt het.

Bijna de helft van de inwoners Marioepol, zo'n 200.000 mensen, hopen de stad te kunnen verlaten. Volgens de Oekraïense vicepremier zijn er 30 bussen onderweg naar de stad om mensen te evacueren. Die bussen zouden de stad nog niet hebben bereikt door de vermeende bombardementen op de route. Marioepol wordt al dagenlang onder vuur genomen door het Russische leger.

Volgens het Russische ministerie van Defensie is er maar één evacuatieroute bevestigd geweest door Oekraïne, namelijk die van Soemi naar Poltava. Naar eigen zeggen hadden de Russen maar liefst tien evacuatieroutes voorgesteld.

Opvallend is dat de meeste evacuatieroutes naar Rusland en Wit-Rusland leiden. Veel Oekraïners gingen daarom niet in op een mogelijke evacuatie. Nu zouden er wel evacuatieroutes zijn naar steden in Oekraïne zelf. Zo zouden er evacuatieroutes zijn vanuit Soemi naar Poltava en vanuit Marioepol naar Zaporozje (zie kaartje).

Hoofdstad Kiev en noord-Oekraïne

Drie volwassenen zijn gedood en drie kinderen zijn gewond geraakt bij een landmijnexplosie in de regio Tsjernihiv, 150 kilometer ten noorden van Kiev, zegt Liudmila Denisova, een mensenrechtenfunctionaris in het Oekraïense parlement. De slachtoffers zaten in auto's. De volwassenen zijn ter plaatse gestorven, de kinderen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

"Landmijnen die door het Russische leger in de regio zijn gelegd, zijn volgens het internationaal recht verboden", aldus Denisova, die eraan toevoegt dat "het gebruik van dit soort wapens tegen de burgerbevolking een misdaad tegen de menselijkheid is". Dit zou de eerste keer zijn sinds het begin van de Russische invasie dat er mensen door dergelijke mijnen zijn gedood. Getuigen hebben gemeld dat de mijnen "op de weg verborgen lagen onder stro en afval", zegt Denisova.

De hoofdstad Kiev zou ook afgelopen nacht zijn opgeschrikt door bombardementen. Vooral de rand van de stad zou belaagd zijn geweest, zegt Hans Jaap Melissen. Hij is oorlogverslaggever en zit momenteel in Kiev.

Intussen blijven soldaten en vrijwilligers honderden checkpoints bouwen met zandzakken, rubberen banden en prikkeldraad om Kiev te beschermen tegen een groot offensief van Rusland. 

Charkov en oost-Oekraïne

De gevechten in de op een na grootste stad van Oekraïne gaan overminderd door. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zou er daarbij een belangrijke Russische generaal zijn gedood. Het zou gaan om generaal-majoor Vitali Gerasimov, een gevestigde naam in het Russische leger. Gerasimov vocht eerder al in Syrië en Tsjetsjenië, en was actief bij de annexatie van het schiereiland de Krim. Rusland heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Verder zouden ook nog andere steden in het oosten van Oekraïne worden belaagd door bombardementen. In Soemi en Okhtirka, ten oosten van de hoofdstad nabij de Russische grens, vielen bommen op residentiële gebouwen. Er zou ook een elektriciteitscentrale zijn vernield, zei de regionale leider Dmitro Zhivitsky . Bommen troffen ook oliedepots in twee andere steden.

Lviv

Lviv, een grote stad in het westen van Oekraïne, is momenteel nog gespaard van oorlogsgeweld. De stad wordt nu wel overspoeld door de exodus van vluchtelingen uit de andere delen van het land. De burgemeester van Lviv zei dat de stad worstelt om de tienduizenden mensen te voeden en te huisvesten die erheen zijn gevlucht. Meer dan 200.000 ontheemde Oekraïners zijn nu in Lviv en verblijven in sporthallen, scholen, ziekenhuizen en kerkgebouwen. 

Een vrouw wordt in een winkelkar geëvacueerd uit Irpin, vlak bij Kiev.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen