ATV

Karavaan van 250 tractoren in Brasschaat: boeren tonen verontwaardiging over stikstofakkoord bij Jambon

Het centrum van Brasschaat werd dinsdagvoormiddag ingenomen door ongeveer 250 tractoren. Tal van boeren, begeleid door de politie, toonden hun verontwaardiging over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering, dat veel boeren de strop zal omdoen. Ze kozen Brasschaat omdat Vlaams minister-president Jan Jambon daar woont. Het is al de tweede keer dat boze boeren de woonplaats van Jambon opzoeken. “Jambon, Crevits, Demir: boerenmoordenaars”, zo luidde een van de slogans. Deelnemers kwamen uit de Kempen en het Waasland, tot in Lokeren.

ph, jbr, ella

LEES OOK: Bekende ijshoeve in Pulle in zak en as door stikstofakkoord: “Dit was onze enige manier om te overleven”

De actie was opgevat als een rouwstoet voor een hele generatie jonge landbouwers. “Ik behoor tot de vijfde generatie en wil niet diegene zijn die het bedrijf stopzet. Het is gewoon niet fair”, zegt de jonge Phille Renders uit Rijkevorsel. “Een aantal bedrijven moet de deuren sluiten, dat is nu wel duidelijk. Maar voor veel andere bedrijven wordt het zeer moeilijk. De compensatie die we krijgen, is niet wat we willen. Wij willen verder werken en vernieuwen. Geld om de boel te sluiten is geen goed idee. Met de oorlog in Oekraïne is de voedselzekerheid in ons land plots niet meer zo evident. Dit stikstofakkoord is broodroof. De drempel ligt veel te laag. Wij willen zeker aanpassen en vernieuwen, maar het moet wel haalbaar blijven natuurlijk.”

Phille Renders uit Rijkevorsel (rechs naas de rouwbrief) © Jan Brys 

De boeren kwamen uit Brecht, Wuustwezel, Essen, Hoogstraten en zelfs uit Lokeren. De politie kon alles in goede banen leiden. Er waren ongeveer 250 tractoren en dan nog eens 100 boeren die met personenwagens kwamen. Thomas Vermeulen kwam speciaal uit Lokeren. Hij ziet geen perspectief meer. “Wij hebben heel wat geïnvesteerd en nu zien we hoe vergunningen worden ingetrokken. We kunnen daar echt niet mee leven.”

De stoet trekt door het centrum van Brasschaat.  ©  Jan Brys

Vertrekpunt Kraaienhorst, Brecht.  ©  ella

De boeren uit de Noorderkempen komen samen aan Kraaienhorst, Brecht. ©  ella

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER