Foto: Belga

Expert kinderopvang: "Externe commissie moet klachtenbehandeling Kind en Gezin doorlichten"

Michel Vandenbroeck, professor gezinspedagogiek aan de UGent en expert kinderopvang, pleit voor de oprichting van een commissie met externe experts die de klachtenbehandeling bij Kind en Gezin tegen het licht moet houden. De huidige klachtenprocedure bij Kind en Gezin werkt volgens hem niet.Ā 

Het dramaĀ in kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in de Gentse deelgemeente Mariakerke heeft de dingen op scherp gesteld. Vorige maand is een meisje van 6 maanden overleden aan de gevolgen van het "shaken baby syndrome".Ā De vader van de uitbaatster van de crĆØche is aangehouden.

Intussen is gebleken dat er al langer klachten waren over de gang van zaken in het kinderdagverblijf. Heeft Kind en Gezin hier steken laten vallen? Of is er meer aan de hand en loopt er iets mis bij het agentschap van de Vlaamse overheid, dat actief moet bijdragen tot het welzijn van jonge kinderen en gezinnen?

Als je zegt dat de procedures zijn gevolgd en er gebeurt nog van alles, dan zijn de procedures niet okƩ

Expert kinderopvang Michel Vandenbroeck (Universiteit Gent)

Onze redactie hoort van verschillende bronnen dat er wel degelijk iets fout loopt bij Kind en Gezin. "Te bureaucratisch" en "men ziet de ernst van het probleem niet", luidt het.

"Ik zie een dubbel probleem bij Kind en Gezin", zegt Michel Vandenbroeck. "Er is een probleem van handhaving, maar ik heb ook de indruk dat klachten niet ernstig genoeg worden genomen. Als je zegt dat de procedures zijn gevolgd en er gebeurt nog van alles, dan zijn de procedures niet okƩ."

We moeten een gemengde commissie naar de probleemdossiers laten kijken

Expert kinderopvang Michel Vandenbroeck (Universiteit Gent)

Die klachtenbehandeling moet dringend beter, vindt Michel Vandenbroeck. "De ramen en deuren moeten open bij Kind en Gezin. Er moet een commissie met experts van buiten de organisatie komen. Die moet nagaan wat er bij klachten- is gebeurd, welke procedures er zijn gevolgd en die nieuwe procedures met een externe blik moet uitwerken."Ā 

"De alarmbellen gaan af: dat is het probleem niet. Maar wat doen we daarmee? DĆ”t is het probleem." Sneller handelen, dus. "Je moet niet wachten op juridische bewijzen als er klachten zijn, maar je moet het voorzorgsprincipe voor ogen houden", zegt Vandenbroeck. "Het kĆ”n niet dat de integriteit van het kind op het spel wordt gezet."Ā 

Wachten op het resultaat van de audit die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft besteld, heeft volgens Vandenbroeck geen zin, want dat zou nog te lang duren. "We moeten een gemengde commissie naar de probleemdossiers laten kijken. Die zou nog vĆ³Ć³r de zomer nieuwe procedures kunnen uitwerken."

Navraag op het kabinet van minister Beke leert ons dat er tegen de zomer een eerste inschatting van de audit door Audit Vlaanderen kan worden verwacht. Daarnaast wil Wouter Beke "in de komende weken" ook een ethische commissie oprichten die de handhaving beter moet opvolgen.

Meest gelezen