Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

▶ Gevangengenomen Russische commandant: ‘We dachten dat we Oekraïne van de nazi’s aan het bevrijden waren. Ik schaam me’

De Russische commandant Astakhov Dmitry Mikhailovich.Beeld RV

Een gevangengenomen Russische commandant heeft aan de Oekraïners gevraagd om genade te tonen voor de ‘gehersenspoelde’ troepen van Vladimir Poetin. ‘We dachten dat we Oekraïne van de nazi’s aan het bevrijden waren’, zegt hij. ‘Ik schaam me.’

Video wordt geladen...

Afgelopen donderdag organiseerde het Oekraïense persbureau Unian een persconferentie met drie gevangengenomen Russische soldaten. Beelden van het gebeuren worden nu massaal online gedeeld. Vooral de krachtige boodschap van de geëmotioneerde commandant Astakhov Dmitry Mikhailovich baart opzien.

Nu de man met zijn eigen ogen de situatie in Oekraïne heeft gezien, moet hij de Oekraïners gelijk geven dat ze zich verzetten tegen de Russen, zo zegt hij. Mikhailovich vertelt dat zijn twijfels bij de hele operatie nog groter zijn geworden toen hij zag dat twee van zijn favoriete boksers - Oleksandr Usyk en Vasiliy Lomachenko - zich engageerden om zich mee te verzetten tegen het Russische leger. “Ik schaam me dat we naar dit land zijn gekomen, naar dit gebied, het grondgebied van Oekraïne”, zegt Mikhailovich.

Schaamte

De Rus toont zijn emoties wanneer hij persoonlijk zijn excuses wil aanbieden: “Ik kan de woorden niet vinden om sorry te zeggen tegen het Oekraïense volk”. Hij voegt eraan toe dat hij het zou “begrijpen” als Rusland nooit vergeven zou worden.

Hij dringt er bij de Oekraïners  nadrukkelijk op aan om Russische soldaten te laten leven: “Velen van hen zijn gewoon beschaamd. Ze willen geen oorlog.” Mikhailovich roept ook op om de soldaten “levend” naar Rusland te sturen zodat ze hun landgenoten kunnen vertellen “wat hier is gebeurd”.

Hij voegt eraan toe: “Ik hoop oprecht op uw genade voor de mensen die naar u toekomen met hun handen omhoog, of voor degenen die gewond zijn. We moeten geen dood zaaien. Het is beter om het leven te koesteren.”

Voor de Russische troepen die nog steeds aan het vechten zijn, heeft hij een krachtige boodschap: “Ik smeek je, stop voordat het te laat is... Rusland kan hier niet winnen.”

‘Bevrijders’

Zijn getuigenis sluit aan bij de verklaringen van andere Russische gevangenen die door Oekraïense troepen zijn ondervraagd. Ze zeggen dat hun werd verteld dat de Oekraïense regering was afgezet en dat ze als ‘bevrijders’ zouden worden aanzien - met amper weerstand bij de Oekraïense bevolking. Maar de realiteit op het terrein is helemaal anders. Het Oekraïense leger én de bevolking verzetten zich hevig.

Geen enkele verklaring van de gevangengenomen Russische soldaten kan worden geverifieerd en de uitspraken zijn mogelijk onder een zekere mate van dwang gedaan. Al lijkt de getuigenis van Mikhailovich moedig en oprecht. 

De consistentie waarmee hetzelfde verhaal wordt verteld - door Russische soldaten van verschillende eenheden die in andere delen van het land vechten en geen tijd hebben gehad om hun verhalen op één lijn te brengen - is opvallend.