© RR

Buurtbewoners verontrust door jacht in natuurgebied aan Klitsberg

Beringen -

De Beringse gemeenteraad heeft de voorwaarden van het jachtrecht 2022 - 2031 goedgekeurd. De buurtbewoners van de Klitsberg in Paal maken zich hierover zorgen. Aan de Klitsberg wordt veel gewandeld en gefietst. Jacht past niet in dit plaatje, zo wordt geopperd.

Zahra Boufker

Oppositieraadslid Kobe Snyers (Groen) vroeg om een ‘nulverpachting’ in de jachtzones in het natuurgebied Klitsberg in Paal. Dat betekent dat jagers eerst toestemming moeten vragen aan de stad alvorens ze op pad kunnen gaan. Bij een gewone verpachting, zoals nu het geval is, kan zonder toestemming gejaagd worden en moeten de jagers zich enkel houden aan de jachtwetgeving. “De Klitsberg is een prachtig natuurgebied dat veel wandelaars en fietsers uit de omgeving aantrekt,” aldus Snyers. “Jacht hoort in zo‘n omgeving niet thuis. Ongelukken moeten te allen tijde vermeden worden.”

Kobe Snyers stelde voor om deze percelen als nulverpachting te bestempelen. “Dan mag er enkel gejaagd worden na expliciete goedkeuring van de stad, gedurende een beperkt tijdskader. Dit is bijvoorbeeld handig bij plagenbestrijding, o.a. bij te veel everzwijnen. Maar het schepencollege vond dit niet nodig en kent liever volwaardig jachtrecht toe op de Klitsberg. Daarom stemde onze fractie Groen tegen de jachtverpachtingen”, zegt Sneyers op zijn Facebookpagina.

Ook de buurtbewoners aan de Klitsberg zien een jachtverpachting niet zitten. Een van hen is Roger Vanhoudt. “Aan de Klitsberg zit geen wild. Misschien hier en daar een haas of een konijn. Ik ga er elke dag wandelen”, vertelt hij. “En ik niet alleen. Bewoners gaan er wandelen en joggen. Mijn buurvrouw gaat daar drie keer per dag wandelen met haar hond. Het is een recreatiegebied. Dat daar mag gejaagd worden, noem ik idioot en misdadig. Dit is een aanslag op de recreanten die zich nu niet meer veilig voelen.”

In zijn antwoord tijdens de gemeenteraad stelde schepen Tijs Lemmens (Voluit) dat de verpachtingen versneld zijn goedgekeurd omwille van de problematiek van de everzwijnen. “Want die kweken als konijnen”, weet hij. “In het verleden werd het gebied aan de Klitsberg volgens de schepen ook al verpacht, zonder problemen. We hadden inderdaad misschien beter gekozen voor een nulverpachting. Bij een volgende beslissing over verpachtingen zullen we hiermee rekening houden. Maar ik vind dat het allemaal fel is opgeblazen en dat men mensen schrik probeert aan te jagen. Je kan nog steeds doen wat je altijd al deed op en rond de Klitsberg. Jagers gaan daar echt niet zomaar beginnen schieten. Het gebied werd enkel en alleen verpacht om snel en efficiënt te kunnen handelen bij bijvoorbeeld een everzwijnenplaag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer