(Archieffoto)
Volledig scherm
(Archieffoto) © REUTERS

Verenigde Staten verbieden import van Russische olie en gas: “Vooral voor Europa hangt er serieus prijskaartje aan vast”

De Verenigde Staten verbieden de import van fossiele brandstoffen uit Rusland. Dat heeft president Joe Biden in een toespraak bekendgemaakt. Met de stap wil het Witte Huis de druk verhogen op Rusland, dat voor een groot deel van zijn inkomsten afhankelijk is van de verkoop van olie, gas en kolen. Ongeveer tegelijkertijd kondigde het Verenigd Koninkrijk aan dat het eind dit jaar stopt met de invoer van olie uit Rusland. Europese landen zullen echter niet volgen omdat zij te afhankelijk zijn van Russische olie en gas. “Vooral voor Europa zal hier een stevig prijskaartje aan vasthangen", klinkt het dan ook. De aankondiging stuwde de olieprijzen meteen de hoogte in.

127 reacties

  • Jacques-Philippe Leclerc

    2 jaar geleden
    Ik ontken niet dat schaliegas het potentieel heeft het energieaanbod in Europa te diversifiëren. Het is ook niet ondenkbaar dat schaliegas in de toekomst een te verantwoorden aanvulling kan zijn op het energieaanbod van alle landen in Europa. Waar ik mij wel tegen verzet, is het doembeeld dat Europa zijn laatste kans op meer energie-onafhankelijkheid, eigenhandig zwaar aan het verkwanselen is. Europa heeft meer schaliegas velden dan Amerika. De grootste gaat van Frankrijk/B/ NL en Duitsland.
  • Mathieu Vangerven

    2 jaar geleden
    De VS heeft goed zeggen zij zijn minder afhankelijk van Russisch gas en olie. Wij, Europa, moeten ervoor zorgen dat we ook niet afhankelijk worden van de VS.
  • ralph ernst

    2 jaar geleden
    De oplossing is toch simpel : weg met die hoge btw en absurde hoge accijnsrechten maar ja dat zou betekenen dat ook onze leiders zouden moeten inkrimpen in hun uitgaven en lonen. En juist daar kneld het schoentje !
  • peter servranckx

    2 jaar geleden
    Is gemakkelijk voor de VS, ze kopen al bijna geen gas of olie van Rusland. Voor de EU is dat anders natuurlijk.
  • Eric Roeloffzen

    2 jaar geleden
    De prijs nog eens verdubbelen kan een uitkomst bieden voor teveel wegverkeer. Litertje diesel 5 euro, dan kan ik teminste wat door rijden in plaats van in de file te staan. Hoe vlugger hoe beter, eindelijk weer rijden!