Voorzorgsmaatregelen rond twee sites in Schoten vanwege PFAS-verontreiniging

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In Schoten worden zogenaamde no regret-maatregelen genomen rond de brandweerkazerne aan de Van Cauwenberghslei en de voormalige Van Gansewinkel-site in de Sluizenstraat, nadat bij metingen verhoogde PFAS-waarden werden vastgesteld in de bodem en het grondwater. Dat meldt het gemeentebestuur. De maatregelen gelden in een straal van 500 meter rond de sites.

lto
Bron: BELGA

Het gemeentebestuur gaat nu naar eigen zeggen een deskundige bodemsanering aantrekken om de verontreiniging verder in kaart te brengen en om de eventuele risico’s voor de omwonenden en het milieu beter te kunnen inschatten. In afwachting wordt aan de onmiddellijke omwonenden van beide locaties - binnen een straal van 100 meter - gevraagd om onder meer geen zelfgeteelde groenten, fruit, kleinvee en eieren meer te eten. Losse grond dient bedekt te worden, eigen compost mag niet worden gebruikt als meststof en je mag er geen grondwater gebruiken.

LEES OOK. Minister van Omgeving Zuhal Demir verwerpt beroep 3M en verstrengt zelf lozingsnormen

Voor wie in een straal van 100 tot 500 meter rond een van de sites woont, gelden alleen maatregelen rond grondwater. Die omwonenden mogen geen grondwater gebruiken als drinkwater of om mee te koken, maar ook niet om de moestuin te bevochtigen of zwembaden te vullen. “Gebruik het grondwater enkel voor andere dingen zoals uw auto wassen, het toilet

doorspoelen, de oprit afspuiten, en planten water geven”, klinkt het bij de gemeente. De maatregelen liggen in lijn met de algemene no regret-maatregelen die het Agentschap Zorg en Gezondheid opstelde voor gebieden rond met PFAS verontreinigde sites.

Het gemeentebestuur organiseert donderdag om 19 uur ook een digitale vergadering via Teams om eventuele vragen van buurtbewoners te beantwoorden.

LEES OOK. Gemeente stelt werf weer open voor verkeer in afwachting van PFOS-onderzoek (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen