© BELGA

Verhuist golftoernooi op Olympische Spelen door vrouwonvriendelijke golfclub?

Het Internationaal Olympisch Comité zal het olympisch golftoernooi van de Spelen van 2020 in Tokio van zijn huidige site weghalen als de club geen vrouwen toelaat. De Kasumigaseki Country Club verleent vrouwen geen volwaardig lidmaatschap en op zondagen mogen alleen mannen er een balletje slaan.

“Ik heb er alle respect voor dat het een private club is, maar ons standpunt is duidelijk. We gaan alleen naar een club waar er geen discriminatie is”, waarschuwde IOC-vicevoorzitter John Coates. Problemen voorziet hij echter niet. “Het is perfect mogelijk om het golf elders te organiseren, maar ik denk dat het wel in orde komt. Ik heb begrepen dat er deze week nog met de club gepraat werd en dat het de goede richting uitgaat. Ik verwacht dat dit eind juni uitgeklaard zal zijn. Is dat dan niet het geval, dan moeten we naar een andere gastheer op zoek.”

Clubvoorzitter Kiichi Kimura begrijpt de commotie niet helemaal. “We zijn verbijsterd”, verklaarde hij afgelopen maand. “Ze hebben ons gevraagd om het golftoernooi te ontvangen en we hebben daarmee ingestemd, maar we zijn nooit vragende partij geweest. Heel vervelend is dit.”

Interne discussies over de lidmaatschappolitiek bij de in 1929 gestichte club leverden vooralsnog geen beslissing op. Mannen en vrouwen betalen 8 miljoen yen (66.500 euro) voor een gewoon lidmaatschap. Om volwaardig lid te worden leggen de mannen daar nog eens 4 miljoen bovenop.

De Kasumigaseki Country Club is lang niet de enige golfclub die nog een onderscheid tussen mannen vrouwen maakt. Pas in 2012 liet de Amerikaanse club Augusta National Golf Club, waar jaarlijks het Masters plaatsvindt, voor het eerst in tachtig jaar vrouwelijke leden toe. Daar ging een jarenlange polemiek aan vooraf.

Golf kwam vorig jaar voor het eerst sinds 1904 weer op het olympische programma. In Rio de Janeiro gingen de Brit Justin Rose en de Zuid-Koreaanse Park Inbee met het goud aan de haal. Thomas Pieters greep met een vierde stek net naast een medaille.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer