Bij het bedrijf Elko Fruit werken momenteel veertien Oekraïense seizoenarbeiders. ©  Jozef Croughs

Oekraïense seizoensarbeiders uit Sint-Truiden gaan familie oppikken aan Poolse grens

Sint-Truiden -

Enkele Oekraïense seizoensarbeiders die in Truiense plantages werken, gaan hun families oppikken aan de Poolse grens. “Het is er te gevaarlijk geworden.” Intussen werkt Sint-Truiden aan een plan om structureel opvang aan te kunnen bieden.

LEES OOK. Vlaamse mama reist naar oorlogsgebied om haar verliefde zoon terug te halen: “Ik keer niet terug zonder hem”

Bij het bedrijf Elko Fruit op de Saffraanberg in Sint-Truiden zijn nog veertien Oekraïense seizoenarbeiders tewerkgesteld in de snoei van de plantages. “Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de stemming en de gemoedsrust bij de mannen helemaal omgeslagen”, zegt manager Koen Francis. “De angst dat hun families door het oorlogsgeweld geraakt worden, is voortdurend aan de orde. Elke vrije minuut worden beelden en berichten verstuurd. Drie mannen hebben te kennen gegeven dat ze vanavond nog vertrekken richting thuisland. Hun familie liep ernstig gevaar, vertelden ze mij. Hun familie durft niet alleen naar hier te komen. Ze gaan er nu alles aan doen om aan de grens met Polen te geraken zodat ze samen kunnen terugkeren naar hier. Als mannen zelf de grens oversteken, is dat te riskant omdat ze dan niet meer weg zouden kunnen geraken. Van twee andere werknemers vernam ik dat hun familie hier morgen arriveert. Er is ook nog een vrouw op komst met haar dochter en kinderen. Zij was hier al enkele jaren als seizoenarbeidster actief. Haar man en schoonzoon zijn achtergebleven, zij konden het land niet uit.”

Vrijwilligers en hulporganisaties

Ondertussen verzamelt de stad Sint-Truiden alle mogelijke privé-initiatieven. “Die informatie delen we met het nationaal crisiscentrum, waar de vluchtelingen zich best eerst aanmelden om te genieten van de A-kaart die hen recht geeft op een leefloon en waarmee ze later eventueel als arbeider aan de slag kunnen”, zegt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers. “Op dit ogenblik gaat het in totaal over 137 beschikbare privéopvangplaatsen, waarvan 127 onmiddellijk of ten laatste over een week beschikbaar zullen zijn. En we krijgen dagelijks nieuwe berichten van mensen die hulp en opvang willen aanbieden.”

LEES OOK. Improviseren tot de bus aankomt: Kinrooi en Maaseik vangen tientallen Oekraïners op

Tot nu toe hebben vier vrijwilligers zich aangeboden als tolk. “Vandaag werden de eerste twee gezinnen opgevangen in de stad. De Truiense hulporganisaties zoals Team Hope en Sint-Vincentius staan ook paraat om hen te ondersteunen bij hun aankomst in Sint-Truiden. Zij zorgen voor voedselbedeling en kledij”, aldus nog Kempeneers.

(jcr)

Wie wil helpen, kan zich aanmelden via www.sint-truiden.be of mailen naar info.oekraine@sint-truiden.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer