Sumeyya en haar dochter Ada vullen de brooddozen met gezonde dingen. Vroeger ging mama altijd met een lege box naar school. Ilse (rechts) leeft dan weer in armoede: zij stuurde haar dochter op internaat omdat er thuis te weinig eten is.
Volledig scherm
PREMIUM
Sumeyya en haar dochter Ada vullen de brooddozen met gezonde dingen. Vroeger ging mama altijd met een lege box naar school. Ilse (rechts) leeft dan weer in armoede: zij stuurde haar dochter op internaat omdat er thuis te weinig eten is. © Photo News

Vier verhalen over een lege brooddoos op school: “Mijn zonen vertellen me dat ze honger hebben, maar ik kan hen niet genoeg geven”

Soms zitten er olijfjes en mozzarellabolletjes in, soms een boterkoek, soms niets. Een brooddoos is een afdruk van het leven, symbool van een onbezorgde jeugd, of omgekeerd: één van tristesse. Vier vrouwen vertellen hun verhaal, over hun eigen lege brooddoos vroeger, of die van hun kroost vandaag. Want in elke klas zit naar schatting één kind met honger. “Ik schaam me rot als ik bij de buurman brood moet schooien.”

40 reacties

  • Peter

    1 jaar geleden
    Voor mensen hulp krijgen; eerst het huishoudboekje laten zien. Je zal zien dat er ineens een pak minder zijn die 'hulp' nodig hebben. En als kinderen thuis niet te eten krijgen, haal ze daar weg. Het is verwaarlozing op de eerste plaats. Herplaats ze zodat ze op termijn beter af zijn. Wie een kind wil adopteren wordt gescreend, terwijl iedereen er zomaar op de wereld mag zetten!
  • mark germanus

    1 jaar geleden
    Belgie, het land van belofte, dat zijn kinderen naar school laat gaan met honger, maar waar frauderende politici salaris blijven krijgen. In plaats van belasting kampioen te zijn, zou het niet beter zijn dat al onze kinderen tot 16 jaar gratis onderwijs krijgen, mét gratis maaltijd, ontbijt en middageten. De partij die dit gedaan kan krijgen zal zeker mijn stem krijgen. Wel NVA en VB doe er iets aan, jullie zijn de enigen die dat kan, de ander zijn blazers.
  • Ingrid Legrand

    1 jaar geleden
    Ik weet uit goede bron , ik spreek van enkele jaren geleden, mensen naar de voedselbank gingen , die het helemaal niet nodig hadden, en deelden het uit achteraf, ik vroeg mij dikwijls af , wordt dat echt gecontroleerd
  • Dirk Sonck

    1 jaar geleden
    Het grootste gedeelte van het groeipakket zou naar de school moeten gaan en niet naar de ouders. In ruil gratis boterhammen en een warme maaltijd op school .
  • Pierre Vaneylen

    2 jaar geleden
    Hebben wel een smartphone... Waar ligt de verantwoordelijkheid van de ouders. Echte armoede komt niet in de schijnwerpers. Ik heb pers. meegemaakt bij de uitdeling van voedselhulp in Brussel . Lange rij staat aan te schuiven. De mensen selekteren wat ze wensen, het overige wordt opgekocht door eigenaars van nachtwinkels , de rest wordt in de struiken gekieperd. Niet iedereen is onschuldig . We hebben een massa knelpuntberoepen, vele luieriken , drugsverslaafden en helaas ook slachtoffers