Themabeeld. ©  Jonas Walzberg/dpa

Oekraïner (77) overlijdt half uur na aankomst in Nederlands-Limburg: “Drama in het kwadraat”

De vlucht van een ouder echtpaar uit Oekraïne naar een dochter in Nederlands-Limburg is dramatisch geëindigd. Na een tocht van dagen is de 77-jarige man een half uur na aankomst in Vaals overleden aan een hartstilstand.

Bron: De Limburger

LEES OOK. Onze reporter getuigt over vluchtelingencrisis aan de Poolse grens: “Een glimp van de hel”

Burgemeester Harry Leunessen spreekt van “een drama in het kwadraat”. Een inwoonster van Vaals probeerde volgens hem sinds het uitbreken van de oorlog haar ouders in veiligheid te brengen. “Ik ken niet alle details. Maar haar ouders zijn gevlucht en hebben daar dagen over gedaan met verschillende tussenstops om een veilige haven te bereiken. En die meneer is dit weekend een half uur na aankomst overleden. Ontzettend triest dat je zo’n reis maakt en dat het dan maar een half uur mag duren.”

Volgens nieuwssite 1Limburg had de familie van de vrouw uit Vaals geld ingezameld om zelf met een busje naar de Pools-Oekraïense grens te rijden om haar ouders daar op te pikken. Leunessen spreekt van een “dramatische maar ook onvoorziene situatie”.

Omdat er geen geld is om de uitvaart te financieren, heeft het gemeentebestuur besloten om een noodfonds aan te spreken. Ook de begrafenisonderneming draagt volgens de burgemeester bij. “Dit is een schrijnende situatie. Dan moet je varen op je morele kompas om te beoordelen wat je moet doen.” De man wordt woensdag gecremeerd. 

LEES OOK. Improviseren tot de bus aankomt: Kinrooi en Maaseik vangen tientallen Oekraïners op

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer