AP
Volledig scherm
PREMIUM
© AP

Is Ed Sheeran een ekster of niet? Experts en artiesten lichten plagiaat toe: “Hij moet met zijn gat op de blaren zitten”

MuziekBijna iedereen kan 'Shape of You' van Ed Sheeran (31) meezingen, maar een herkenbare passage uit het lied staat nu ter discussie in een plagiaatzaak. Het Britse supertalent zou een deeltje van de melodie van zijn monsterhit namelijk hebben gepikt. Het proces dreigt een bom onder de business te leggen. “De uitkomst wordt bepalend voor de muziekwereld”, stelt professor popmuziek Jeroen D'hoe (53). En wat vinden Milo Meskens, Tom Dice en Miguel Wiels? Is het plagiaat of niet?

6 reacties

  • Katia Mistianes

    2 jaar geleden
    Grote componisten hebben vroeger dikwijls bewust en openlijk plagiaat gepleegd: uit eerbetoon. Raar, hé?
  • Leen Demeyer

    2 jaar geleden
    Wie een melodie het eerst officieel deponeert, is eigenaar. Dat is een afspraak. Zo gaat dat. Geen discussie over intenties.
  • Ingrid Charlier

    2 jaar geleden
    Je hoort bijna dagelijks songs op de radio waar een of ander stukje je bekend voorkomt of zelfs delen van een tekst. Zo kan iedereen wel vervolgd worden voor plagiaat. Die 2 heren hebben zoals meestal het geval is weer geld geroken.
  • Toon Schouteden

    2 jaar geleden
    Er zijn maar 7 noten (12 klanken met de kruisen of mollen meegerekend). Het mag dan niemand verwonderen dat en regelmatig noten na mekaar gespeeld worden die in een ander lied op dezelfde wijze worden gespeeld. Plagiaat is betrekkelijk en niet altijd objectief te beoordelen.
  • Joachim De Heyn

    2 jaar geleden
    Het kan gestolen zijn of gewoon puur toeval. Ooit in men band een nr gemaakt en na enkele weken kwam de drummer met een cd af van een band, met een nr op dat de eerste halve minuut bijna identiek was aan ons nr. Wij hebben toen wijselijk ons nr aangepast. Je hebt twaalf noten waar je met kan spelen in alle soorten combinaties, maar die mogelijkheden zijn niet oneindig en daardoor niet steeds origineel.