©  REUTERS

Waarom Macron zo prominent op de barricaden staat in de Oekraïense oorlog

De Franse president Emmanuel Macron blijft als een van de laatste westerse leiders in contact staan met de Russische president Vladimir Poetin. Macron had vier telefoongesprekken met zijn Russische collega sinds die met geweld buurland Oekraïne is binnengevallen. Veel hebben die contactmomenten niet uitgehaald, want de wapens klinken na twee weken nog even luid. Het Franse staatshoofd blijft echter pogingen ondernemen om een einde te maken aan de oorlog. En dat komt hem heel goed uit.

Wouter van Biezen
Bron: VRT NWS, eigen berichtgeving

LEES OOK. Macron erg bezorgd na telefoongesprek met Poetin: “Niets dat hij zei heeft ons kunnen geruststellen”

De voorbije maand belde Macron maar liefst elf keer met Poetin in een poging de gemoederen te bedaren, helaas zonder succes. Toch houdt hij de communicatielijn open “om te voorkomen dat het ergste gebeurt”. Hij wil “zo veel mogelijk in contact blijven om te proberen om Poetin te overtuigen om de wapens neer te leggen”, verklaarde hij in een tv-toespraak.

Boegbeeld

Bovendien was het Macron die als eerste regeringsleider voor de ogen van de wereld plaatsnam aan Poetins befaamde witte tafel, die wel erg in het oog sprong vanwege haar buitenproportionele lengte. Zijn verwoede onderhandelingspogingen om het tij in deze hachelijke situatie alsnog te doen keren, zijn allesbehalve mislukkingen voor de Franse president.

Vladimir Poetin in gesprek met de Franse president Macron, aan de intussen beruchte witte tafel.  © AFP

Door zich zo prominent op te werpen als een Europees boegbeeld van de vrede, wint hij de harten van vele Europeanen en in het bijzonder dat van de Franse bevolking. Dé ideale campagne om zich populairder te maken in de peilingen, enkele weken voor de presidentsverkiezingen. Zijn strategie lijkt te werken, want Macron ligt mijlenver voor op zijn belangrijkste concurrenten.

Franse Poetin

Een van zijn dichtste belagers, de rechts-radicale Eric Zemmour, liet zich recent bijzonder positief uit over de Russische president en diens intenties. Zo beweerde Zemmour in december nog dat hij zeker wist dat Poetin Oekraïne niet zou aanvallen. Hij veroordeelt de inval, maar is tegen de sancties die aan Moskou zijn opgelegd en de wapenleveranties aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Ook een uitspraak uit 2018, toen hij zei dat hij “droomt van een Franse Poetin”, komt hem duur te staan. Daarnaast liet Zemmour verstaan dat hij geen Oekraïense vluchtelingen wil opvangen in Frankrijk. “Ik denk met mijn hoofd, niet met mijn hart”, zei de kandidaat wiens ouders vanuit Algerije vluchtten naar Frankrijk. “Ze kunnen beter in Polen blijven, dan kunnen ze makkelijker terug naar huis.”

 ©  AP

Ook de extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen kan niet de beste papieren voorleggen wat controverse omtrent Poetin betreft. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2017 liet ze 1,2 miljoen campagnefolders drukken met daarop een foto waarop ze trots poseert naast Vladimir Poetin. Ze werd toen eervol ontvangen in Moskou.

Om haar hachje te redden, beweerde ze dat haar visie intussen veranderd is. “Toen moesten we wel samenwerken met Rusland, tegen IS”, zei Le Pen. Maar het kwaad is al geschied en de folders keren nu terug als boemerangs in haar gezicht.

Deze foto van Marine Le Pen en Vladimir Poetin breekt de Franse presidentskandidate nu zuur op. © AFP

Stabiliteit

De herverkiezing van Macron lijkt slechts een formaliteit en dat heeft hij dus voor een stuk te ‘danken’ aan de heikele kwestie in Oekraïne. In crisistijden kiest een volk altijd voor stabiliteit, een baken van rust. “Ik heb maar één doel voor ogen: jullie beschermen”, zei Macron.

Ook Vincent Martigny, hoogleraar politiek aan de universiteit van Nice, liet eerder verstaan dat de buit volgens hem zo goed als binnen is. “De kans dat Macron over een maand niet wordt herkozen, is klein. Niet omdat hij de beste is, maar omdat hij de enige is”, zei hij.

Werkloosheid gedaald

Macrons prominente rol in de crisisonderhandelingen versterkt als het ware de chauvinistische gevoelens bij de Franse bevolking. Dat beaamt ook David Criekemans, professor internationale betrekkingen (UAntwerpen), hij sterk gelooft dat Macron zichzelf zal opvolgen.“Hij zal élke gelegenheid aangrijpen om zijn macht binnen Europa te vergroten. En net op dit moment spelen ook de aankomende verkiezingen een rol. Als hij zich kan tonen als internationale staatsman, dan zal dat heel goed staan”, aldus Criekemans.

De oorlog is niet het enige punt dat in het voordeel van Macron pleit. Belastingverlagingen en arbeidshervormingen hebben Frankrijk interessanter gemaakt voor buitenlandse investeerders. Verder is de werkloosheid onder de regering-Macron gedaald tot het laagste niveau in meer dan tien jaar. Ook zijn kordate aanpak van de coronacrisis deed het land snel heropleven en kon op veel bijval rekenen bij het Franse volk.

Hoe dan ook over­schaduwt de oorlog in Oekraïne de bezorgdheid over ­immigratie, islamisme en criminaliteit waarop zijn rechtsgezinde tegenstanders hameren, wat Macron in een bevoorrechte positie stelt om straks electoraal aan het langste eind te trekken.

LEES OOK. “Hij zal elke gelegenheid aangrijpen om zijn macht te vergroten”: hoe Macron zich opwerpt als spil van pendeldiplomatie rond Oekraïne

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER