Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Oekraïense first lady Zelenska: ‘Russen begaan massamoord op burgers, we zullen ons nooit overgeven’

Olena Zelenska en haar man, president Volodymyr Zelensky van Oekraïne.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, beschuldigt de Russen van massamoord op burgers. In een open brief noemt ze de Russische aanval op Oekraïne onmogelijk te bevatten. Ze roept ook op om het luchtruim boven Oekraïne te sluiten.

“Op 24 februari werden we allemaal wakker met het nieuws van een Russische invasie”, schrijft Olena Zelenska. “Tanks staken de Oekraïense grens over, vliegtuigen kwamen ons luchtruim binnen, raketwerpers omsingelden onze steden. Ondanks garanties van door het Kremlin gesteunde propagandakanalen, die dit een speciale operatie noemen, is dit eigenlijk massamoord op Oekraïense burgers.”

Olena wijst vooral op de jonge slachtoffers, wat ze “misschien wel het meest angstaanjagende en verwoestende van deze invasie” noemt. “De achtjarige Alice die stierf in de straten van Okhtirka terwijl haar grootvader haar probeerde te beschermen. Of Polina uit Kiev die samen met haar ouders is omgekomen bij beschietingen. De 14-jarige Arseni die in het hoofd werd geraakt en niet kon worden gered omdat een ambulance hem niet op tijd kon bereiken”, schrijft de presidentsvrouw. “Als Rusland zegt dat het geen oorlog voert tegen burgers, dan noem ik eerst de namen van deze vermoorde kinderen.”

“Onze vrouwen en kinderen leven in schuilkelders. In sommige steden kunnen families verscheidene dagen op rij niet uit de schuilkelders komen door de willekeurige en doelbewuste bombardementen en beschietingen op de civiele infrastructuur.”

Lees ook

Aanvallen op burgers, Russische brutaliteit en dreiging in Kiev: kan het Westen nog aan de zijlijn blijven?

Zelensky blijft Poetin tarten met video’s uit Kiev. Dat roept meteen een vraag op

“De eerste borelingen van deze oorlog keken op het betonnen plafond van de kelder. Het eerste wat ze inademden, was de bijtende lucht van het ondergrondse. Ze werden verwelkomd door een gemeenschap die gevangen en geterroriseerd was. Op dit moment zijn er tientallen kinderen die nog nooit in hun leven vrede hebben gekend.”

‘Oorlog tegen Europa’

“De oorlog in Oekraïne is niet zomaar ergens een oorlog. Dit is een oorlog in Europa en aan de grenzen met de EU”, aldus de presidentsvrouw nog. “Oekraïne houdt de troepen tegen die morgen misschien jullie steden met geweld binnenvallen onder het voorwendsel burgers te redden.”

“Als we de Poetin, die dreigt met een nucleaire oorlog, niet tegenhouden, zal er nergens op de wereld nog een veilige plek voor ons zijn. Maar we zullen winnen, dankzij onze eenheid”, besluit Zelenska.