Olena Zelenska, de vrouw achter de Oekraïense president Volodimir Zelenski. ©  BELGAIMAGE

Oekraïense first lady haalt uit in open brief: “Russen begaan massamoord op burgers”

Olena Zelenska, de echtgenote van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, heeft dinsdag een scherpe open brief aan de media geschreven waarin ze Rusland beschuldigt van “massamoord op Oekraïense burgers”.

Wouter van Biezen
Bron: New York Post

LEES OOK. Van plattelandsmeisje over tv-talent tot first lady van Oekraïne: wie is de vrouw achter Zelenski?

“Wat er iets meer dan een week geleden gebeurde, was onmogelijk te geloven. Op 24 februari werden we allemaal wakker met het nieuws van een Russische invasie”, schrijft Zelenska. “Tanks staken de Oekraïense grens over, vliegtuigen kwamen ons luchtruim binnen en raketwerpers omsingelden onze steden. Ons land was vredig, onze steden en dorpen waren vol leven.” Maar ze voegt eraan toe dat “het Oekraïense volk nooit zal opgeven”.

Veelvuldig geweld

Zelenska haalt scherp uit naar het veelvuldige geweld en de door propaganda verspreide leugens. “Als Rusland zegt dat het ‘geen oorlog voert tegen burgers’, noem ik als eerste de namen van deze vermoorde kinderen”, zegt ze, terwijl ze de namen opsomt van de jongste slachtoffers die op straat gestorven zijn door beschietingen en Russische bombardementen. “Ondanks de garanties van door het Kremlin gesteunde propagandakanalen, die dit een ‘speciale operatie’ noemen, is het in feite de massamoord op Oekraïense burgers”, gaat ze verder.

“In sommige steden kunnen gezinnen meerdere dagen achter elkaar niet uit de schuilkelders komen door willekeurige en opzettelijke bombardementen, en beschietingen op de woningen van burgers.”

Waarheidsgetrouw berichten

Daarnaast richt ze zich tot de media en vraagt ze om steeds zo waarheidsgetrouw mogelijk te blijven berichten. “Ik doe een beroep op u, beste media: blijf laten zien wat hier gebeurt en blijf de waarheid laten zien. In de informatieoorlog, die door de Russische Federatie wordt gevoerd, is elk stukje bewijs van cruciaal belang.”

In navolging van haar echtgenoot roept ze de westerse landen op een vliegverbod boven Oekraïne af te kondigen. Poetin waarschuwde eerder dat deze beslissing zou neerkomen op het verklaren van een wereldoorlog. “We hebben de machthebbers nodig om ons luchtruim te sluiten”, zegt ze. “We zullen de oorlog op de grond beheren”, zegt ze.

“We zullen winnen”

“De oorlog in Oekraïne is niet zomaar ergens een oorlog. Dit is een oorlog in Europa en aan de grenzen met de EU. Oekraïne houdt de troepen tegen die morgen misschien jullie steden met geweld binnenvallen onder het voorwendsel burgers te redden”, aldus de Oekraïense first lady.

“Als we Poetin, die dreigt met een nucleaire oorlog, niet tegenhouden, zal er nergens op de wereld nog een veilige plek voor ons zijn. Maar we zullen winnen, dankzij onze eenheid.”

LEES OOK. Geeft Zelenski aan dat er een diplomatieke oplossing in de maak is? “Opening op terrein is er, maar geen garantie dat het lukt”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Grote aanval op Kiev verwacht: “Poetin heeft nog altijd geen trofee in handen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER