Radio 2

Jonge zeehond gered van de dood in Nieuwpoort: "Het dier raakte vast in oude visnetten"

In Nieuwpoort hebben de brandweer en het NorthSealTeam woensdagochtend een jonge zeehond gered van de dood. Het dier raakte verstrikt in oude visnetten. Ze zaten verstrengeld rond de hals en de rechterpoot van het dier. "Gelukkig waren we er tijdig bij", zegt de brandweer.

Het waren de brandweer van Nieuwpoort en ook de vrijwilligers van het NorthSealTeam, dat zich bekommert om het welzijn van zeehonden, die de jonge zeehond gered hebben. Het dier was verstrikt geraakt in netten. Die zaten verstrengeld rond de hals en de rechterpoot van het dier. "Gelukkig waren we er tijdig bij en liep het dier geen verwondingen op", zegt Peter Bendels van brandweerpost Nieuwpoort.

Gezond en wel

Een wandelaar had woensdagochtend plots een jonge zeehond op een golfbreker zien liggen. Die lag te rusten in de zon. Maar toen de wandelaar dichterbij kwam, zag hij een fluogroene draad rond de hals en het lichaam van de zeehond. Omdat het nog even zou duren vooraleer SeaLife in Blankenberge zou arriveren om het dier op te vangen, werd de brandweer ingeschakeld. Bendels: "Enkele van ons, onder wie ikzelf, kregen een opleiding door SeaLife over hoe we zeehonden kunnen benaderen, vangen en de eerste zorgen geven. Dus gingen we ter plaatse. Niet dat de zeehond zoveel zin had om zich te laten vangen, maar we konden het dier vrij snel pakken. Gelukkig waren we er tijdig bij, anders kan dit een gewisse dood betekenen voor het dier. " 

De brandweer kon de netten met een tang en mes wegknippen. "Het dier was wel nog in goede gezondheid. En daarom hebben we het dier terug vrijgelaten", glimlacht Bendels nog. Ook het NorthSealTeam kwam langs om te helpen.

Meest gelezen