Openluchtzwembad provinciedomein Huizingen sluit definitief, ook die van Halve Maan en Kessel-Lo sluiten op termijn

Het openluchtzwembad van het provinciedomein in Huizingen sluit de deuren. Het zwembad is na 25 jaar verouderd en ondanks jarenlange investeringen is het niet meer verantwoord om het zwembad langer open te houden, klinkt het bij het provinciebestuur. In de plaats daarvan komt er een waterrecreatiegedeelte. Ook de zwembaden in Halve Maan in Diest en het provinciedomein in Kessel-Lo zullen over een paar jaar sluiten.

Het openluchtzwembad van Huizingen is al jaren een populaire plek. Bij het eerste streepje zon trekken heel wat zwemmers en zonnebaders richting het provinciedomein. Maar zwemmen zal vanaf nu niet meer kunnen. Het openluchtzwembad gaat namelijk dicht. "Ondanks jarenlange investeringen is de verdere uitbating van het zwembad in ons provinciedomein niet meer verantwoord", zegt gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD). "Een openluchtzwembad in deze tijden openhouden is gewoon niet meer rendabel. Het kost veel geld en het is niet milieuvriendelijk. In de plaats komt er een waterspeelplek."

Omdat ook de technische installaties voor de openluchtzwembaden in Kessel-Lo en Halve Maan in Diest over een paar jaar aan vervanging toe zijn, gaan ook die zwembaden op termijn verdwijnen. "De eerste voorwaarde is natuurlijk dat die installaties zo lang blijven werken. In Kessel-Lo zou dat tot 2023-2024 kunnen en het zwembad in Diest zou nog kunnen openblijven tot 2024-2025", aldus de gedeputeerde.

Protest

De sluiting van het openluchtzwemad stuit op protest van opposititepartij Groen. "Het zwembad in het provinciedomein van Huizingen is belangrijk voor vele Vlaams-Brabanders, in het bijzonder voor inwoners van onze provincie die zich een dure reis naar het buitenland niet kunnen veroorloven", vindt voorzitter Tie Roefs (Groen). "We zijn niet voor energieverslindende infrastructuur, maar de vraag naar een zwemvijver valt al jaren in dovemansoren." Roefs betreurt het dat het zwembad zal gesloten worden zonder dat op een democratische manier over alternatieven te praten. "De oppositie, wordt koudweg buitenspel gezet."

Wat de bezoekers van het openluchtzwembad vinden, hoor je hier. 

Meest gelezen