Nicolas Maeterlinck

Bende opgerold die honderdduizenden euro's verdiend zou hebben met valse tankkaarten

Politie en gerecht hebben een bende opgerold die veel geld zou hebben verdiend door tankkaarten na te maken. Ze tanken er vrachtwagens mee vol, maar gebruikten de kaarten ook om te frauderen met tolgeld.

De bende had zich gespecialiseerd in verschillende vormen van fraude. Zo zijn er verdachten opgepakt die tankkaarten van andere chauffeurs kopieerden bij benzinestations in Gent en Beveren. Ze hingen een toestelletje op de automaten waar automobilisten of vrachtwagenchauffeurs hun tankkaart instopten, zodat ze de gegevens van die kaarten konden kopiëren. Met een camera konden ze de code van de gebruiker meelezen. 

Met die valse kaarten tankten ze dan vrachtwagens vol. Maar tankkaarten kunnen ook gebruikt worden om de zogenaamde On Board Units op te laden. Dat zijn tolkastjes die in ons land in een vrachtwagen moeten zitten. Telkens als een vrachtwagen een tolpoort op de snelweg voorbij rijdt, betaalt die On Board Unit de verschuldigde tol. Doordat ze hun tolkastje hadden opgeladen met een nagemaakte kaart, konden ze over de snelwegen rijden en de tol door iemand anders laten betalen.

Volgens onze informatie zou de bende nog een stap verder zijn gegaan. Wanneer het krediet van een On Board Unit niet volledig opgebruikt is als een vrachtwagen het land uitrijdt, dan wordt dat teruggestort aan de gebruiker. De bende zou dan ook tolkastjes opgeladen hebben om er meteen weer België mee uit te rijden. Zo kregen ze geld op hun rekeningen gestort. In sommige gevallen zouden bendeleden met auto's of vrachtwagens vol On Board Units de grens zijn overgereden, om zo veel geld teruggestort te krijgen - dat ze zelf nooit betaald hadden. Alles samen zou hen dat 420.000 euro opgeleverd hebben.

Volgens het federaal parket zouden 83 Roemeense transportfirma's, met samen 162 vrachtwagens, betrokken zijn bij de fraude. Bij huiszoekingen in Roeselare en Herent zijn drie verdachten van Roemeense afkomst opgepakt. In Roemenië werden nog eens zeven mensen opgepakt. 

Meest gelezen