James Arthur Photography

Na dodelijk incident in crèche: Vlaams Parlement richt onderzoekscommissie op naar wantoestanden in kinderopvang

Er komt een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement die onderzoek zal doen naar de problemen in de kinderopvang. De commissie komt er op vraag van oppositiepartij Vooruit, na een dodelijk incident in een crèche in Mariakerke. "Als het parlement beslist om een onderzoekscommissie in het leven te roepen, dan kan ik dat alleen maar steunen en zal ik daar mijn volle medewerking aan verlenen", reageert minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

Bij het begin van de plenaire zitting in het Vlaams Parlement kondigde Vooruit-parlementslid Hannelore Goeman vanmiddag aan dat haar fractie een motie zou indienen om een onderzoekscommissie op te richten die de wantoestanden in de kinderopvang moet onderzoeken.

De vraag heeft verschillende aanleidingen, die onlangs aan het licht kwamen, legt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf uit. "We hebben de crèche in Mariakerke gehad, die al lang op de radar stond maar waar toch nog een kindje overleden is door mishandeling. Recent hebben we nog het voorbeeld gehad in Schoten, waar iemand die veroordeeld was voor mishandeling toch nog een crèche kon uitbaten.”

"Maar ook de andere kinderopvanginitiatieven waarvan men op dit moment niet 100 procent zeker weet dat ouders kunnen rekenen op een veilige omgeving voor hun jongsten”, klinkt de kritiek.

Vlaams Parlementslid Hannes Anaf is al voorzitter van de onderzoekscommissie PFOS, en wil opnieuw een onderzoekscommissie. Hij beseft dat het een een heel zwaar instrument is in de politiek, “maar de feiten zijn ook heel zwaar”, zei hij vanmiddag hij in ons programma “Villa Politica”:

Videospeler inladen...

"Blijkbaar kan niemand antwoorden"

Het feit dat minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren, tijdens de commissie Welzijn vragen over deze problematiek, zowel van de meerderheidspartijen als van de oppositiepartijen, niet beantwoordde, duwde de Vlaamse Vooruit-fractie naar eigen zeggen in de richting van een onderzoekscommissie.

“Blijkbaar kan niemand antwoorden op onze vragen waarom er nooit is ingegrepen in meerdere kindercrèches, waaronder deze in Mariakerke, terwijl er zoveel ernstige signalen kwamen van allerhande klachten. Waarom moest er eerst dit drama gebeuren voor er eindelijk actie wordt ondernomen?"

Commissie komt er

Meerderheidspartijen CD&V en N-VA hebben intussen laten weten dat ze de motie steunen. De commissie zal er dus komen, al moet er formeel nog over worden gestemd. Dat zal volgende week vrijdag gebeuren.

N-VA-parlementslid Koen Daniëls liet alvast weten dat zijn fractie de motie zal steunen.

Videospeler inladen...

Katrien Schryvers, Vlaams Parlementslid  voor CD&V en dus partijgenote van bevoegd minister Beke, zei in het halfrond dat het belangrijk is dat er antwoorden komen op de vele vragen die er zijn.

Videospeler inladen...

Goed signaal

Het is heel uitzonderlijk dat een onderzoekscommissie wordt opgericht in het Vlaams Parlement. Twintig jaar lang werd er geen enkele onderzoekscommissie opgericht, maar vorig jaar werd de onderzoekscommissie PFOS opgericht. Nu komt er dus nog één.

Hannes Anaf, die samen met partijgenoten Hannelore Goeman en Freya Van den Bossche de motie indiende, dankt de andere partijen voor de steun en vindt het een goed signaal dat het Vlaams Parlement unaniem akkoord is met zijn vraag voor een onderzoekscommissie.

Videospeler inladen...

Beke reageert

In een reactie aan VRT NWS laat minister van Welzijn Wouter Beke dit weten:  "Als het parlement beslist om een onderzoekscommissie in het leven te roepen, dan kan ik dat alleen maar steunen en zal ik daar mijn volle medewerking aan verlenen."

Meest gelezen